Britanski ustavni stručnjak: Brexit je nemoguć bez pucanja Ujedinjenog Kraljevstva - ništa od toga

Britanski ustavni stručnjak: Brexit je nemoguć bez pucanja Ujedinjenog Kraljevstva - ništa od toga

Foto: FAH, 123rf

MOGUĆE je da Velika Britanija odustane od izlaska iz Europske unije, zato što u zemlji neće postojati premijer koji bi bio spreman suočiti se s pucanjem Ujedinjenog Kraljevstva koje bi zasigurno pratilo Brexit, kazao je stručnjak za britanski ustav Jo Murkens, profesor na uglednom London School of Economics (LSE), piše Evening Standard.

Murkens navodi kako se na britanski referendum može gledati i tako da on nema pobjednika, s obzirom na to da su dvije zemlje glasale za izlazak, a dvije za ostanak (Škotska i Sjeverna Irska) u Europi.

"To znači kako bi bilo nemoguće da Britanija napusti EU bez da to uzrokuje pucanje Ujedinjenog Kraljevstva", smatra Murkens.

"Ako napustimo EU, Ujedinjeno Kraljevstvo će se raspasti"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pobornici Brexita htjeli su vratiti nazad kontrolu nad svojom zemljom, ali ako napustimo EU, te zemlje više neće biti", dodaje stručnjak za ustavno pravo i škotsku nezavisnost.

"Ne vidim načina na koji bi Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo EU te preživjelo taj potez. Ne vidim premijera koji bi htio voditi zemlju za vrijeme pucanja Ujedinjenog Kraljevstva", upozorava.

Profesor s LSE-ja objašnjava i kako je upravo to jedan od razloga zbog kojih se David Cameron povukao te kazao kako će postupak napuštanja EU-a voditi drugi premijer.

"Ne vidim kako Ujedinjeno Kraljevstvo može preživjeti izvan Europske unije. U Škotskoj i Sjevernoj Irskoj ne postoji politička volja da se ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu ako ono napusti Uniju", zaključuje Murkens.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara