Budimpešta traži okonačanje nasilja protiv Mađara u Srbiji

MAĐARSKA vlada zatražila je u četvrtak od Beograda da okonača nasilje kojem su u posljednje vrijeme izloženi pripadnici mađarske manjine u Srbiji.

Mađarski ministar vanjskih poslova Laszlo Kovacs poslao je pismo srbijanskom premijeru Vojislavu Koštunici tražeći da on "iskoristi svoj osobni autoritet kako bi okončao užase čije su žrtve Mađari u Srbiji", objavljeno je u četvrtak u priopćenju mađarske vlade u Budimpešti.

Šef mađarske diplomacije također je od Koštunice zatražio "da istraži i kazni krivce za te napade".

Više od 350.000 Mađara živi u Vojvodini. Tijekom posljednjih dana, prema priopćenju mađarske vlade, između 20 i 30 mladih Srba demoliralo je mađarske trgovine. Neke članove mađarske manjine maltretirale su skupine mladih Srba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnik vojvođanskih Mađara Jozsef Kasza u ponedjeljak se zbog tog nasilja žalio mađarskom ministarstvu vanjskih poslova tvrdeći da Koštunica, unatoč obećanju, nije oformio odbor koji bi trebao istražiti ove slučajeve.

U svom pismu, Kovacz ističe da "Mađarska kao i EU i NATO zahtijevaju poštivanje prava manjina i jamstvo uspješnog suživota" među različitim etničkim skupinama.

"Nadam se da će se trenutačna situacija brzo riješiti i da Mađarska neće biti prisiljena tražiti potporu europskih institucija", zaključio je Kovacz.

(Hina) xnab ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara