Bugarska namjerava pozvati Makedoniju u CEFTA-u

BUGARSKA u bliskoj budućnosti namjerava pozvati Makedoniju u članstvo Srednjeeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), izjavio je u petak, na kraju dvodnevnog zasjedanja zajedničkog odbora CEFTAe na Bledu, bugarski ministar gospodarstva Nikolaj Vasilev.

Vasilev je naglasio da se pravila za ulazak u CEFTA-u nakon što tu grupaciju iduće godine, nakon učlanjenja u Europsku uniju, napuste sadašnje članice - Češka, Madžarska, Poljska, Slovačka i Slovenija - neće mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema pravilima CEFTA-e, za primanje je potrebno ispunjavati dva uvjeta: asocijacijski ili stabilizacijski sporazum s EU-om i članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), a Makedonija ispunjava oba uvjeta.

Bugarska će iduće godine predsjedanje CEFTA-om preuzeti od Slovenije, a nakon proširenja Europske unije u svibnju iduće godine u CEFTA-i će djelovati Bugarska, Rumunjska, Hrvatska i Makedonija.

Slovenska ministrica Tea Petrin ocijenila je da je CEFTA u proteklih deset godina odlično odigrala ulogu svojevsrne "čekaonice" za punopravno članstvo u EU-u.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara