Bush kaže da je nova rezolucija ispit značenja UN-a

Bush kaže da je nova rezolucija ispit značenja UN-a
AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je da je nova rezolucija koja bi odobrila uporabu sile protiv Iraka nastojanje da se provedu zahtjevi za razoružanjem Sadama Huseina i da je njezino usvajanje ispit stvarnog značenja Ujedinjenih naroda.

Nova rezolucija, koju bi u ponedjeljak poslijepodne u Vijeću sigurnosti trebala predložiti Velika Britanija, reći će, kako se očekuje, da je Irak ´materijalno prekršio´ zahtjeve UN-ovi rezolucija za razoružanjem i zaprijetiti ´ozbiljnim posljedicama´.

Bush je, govoreći američkim guvernerima u Bijeloj kući, kazao kako će nova rezolucija reći da se Sadam Husein nije razoružao kako je to od njega tražila Rezolucija 1441 Vijeća sigurnosti prošloga studenoga.

´Radit ćemo narednih dana s članovima Vijeća sigurnosti kako bi jasno dali do znanja Sadamu da će zahtjevi svijeta i Ujedinjenih naroda biti provedeni´, rekao je Bush.

´Trenutak je da se odluči da li će ovo tijelo imati značenja dok se svijet suočava s prijetnjama 21. stoljeća´, rekao je Bush.

´Hoće li to biti tijelo koje stvarno misli ono što kaže? Nadamo se da hoće´, kazao je američki predsjednik.

´Ali, na ovaj ili onaj način, zbog mira i sigurnosti američkog naroda, Sadam Husein će biti razoružan´, dodao je on.

Bushov glasnogovornik Ari Fleischer je rekao novinarima da će rezolucija biti ´vrlo kratka i konkretna´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rekao kako Sjedinjene Države žele da se ova rezolucija razmotri brzo i da bi odluka o njoj u Vijeću sigurnosti trebala biti donesena do sredine ožujka.

Fleischer je kazao kako cilj Bijele kuće nije samo razoružanje Iraka nego i promjena režima u Bagdadu. Zahtjeva za promjenom režima u Iraku nema u Rezoluciji 1441 Vijeća sigurnosti.

´Jedino pitanje koje zanima predsjednika je potpuno razoružanje Iraka i promjena iračkog režima´, rekao je on.

Upitan da li predsjednik Bush mijenja američke ciljeve prema Iraku Fleischer je rekao: ´Predsjednik je uvijek govorio da nećemo ostaviti iste ljude na vlasti u Iraku´.

Fleischer je ponovio Bushovu ocjenu da bi uništenje raketa al-Samoud 2, koje od Iraka traži UN-ov inspektor Hans Blix, imalo malo značenja jer je to samo vrh ledenog brijega.

´To je kao da izvadite jedan metak iz pištolja, a ostavite ostale u pištolju koji je još uvijek napunjen´, rekao je on.

Fleischer je naveo da osim raketa postoji niz kemijskih i bioloških oružja o kojima Sadam Husein nije položio računa, poput antraksa, bojnog otrova VX i botulinuma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara