Bush: SAD će s Iračanima raditi na suđenju Saddamu Husseinu

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u ponedjeljak kako će se uhvaćenom Saddamu Husseinu suditi na javnom suđenju, a da će o načinu biti odlučeno uz sudjelovanje Iračana i poštivanje međunarodnih standarda.

"To treba biti javno suđenje i sve strahote trebaju izaći na vidjelo a pravda zadovoljena", rekao je Bush na konferenciji za novinare pred kraj godine.

"Radit ćemo zajedno s Iračanima kao bi razvili način da mu sudimo koji koji će izdržati međunarodnu kontrolu", rekao je Bush.

On je naglasio kako suđenje Saddamu Husseinu, kojega Amerikanci drže u Iraku u statusu ratnog zarobljenika, mora biti pošteno.

Upitan je li sklon smrtnoj kazni za Saddama Husseina, on je odgovorio kako ima svoje mišljenje, ali da njegov osobni stav nije važan.

Konferencija za novinare uvelike je bila posvećena uhićenju Saddama Husseina koje je Bush pozdravio jednostavnim: "Hvala Bogu".

"Svijet će biti bolji bez vas, gospodine Saddame Husseine", kazao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američki predsjednik je rekao da Saddamovo hvatanje ne znači kraj napadima na američke snage u Iraku. "Teroristi u Iraku su i dalje opasni", rekao je Bush. On je rekao da će posao koalicije i dalje biti težak i zahtijevati će "daljnje žrtve".

"Ipak, sada bi svima trebalo biti jasno. Irak je na putu slobode", kazao je Bush.

On je naglasio kako će Sjedinjene Države ostati u Iraku sve dok ne obave posao.

Bush je rekao kako je Irak samo jedna bitka u ratu protiv terorizma.

"Slobodan i miroljubiv Irak je dio zaštite Amerike", kazao je on.

Bush je rekao kako su Sjedinjene Države "sigurnije" nakon uhićenja Saddama Husseina.

Glede Sjeverne Koreje Bush je kazao kako Sjedinjene Države koriste diplomatska sredstva da uvjere režim da odustane od programa nuklearnog oružja.

"U Sjevernoj Koreji sada smo u procesu uporabe diplomatskih sredstava i nagovaranja kako bi uvjerili Kim Jong-ila da se riješi svojega programa nuklearnog oružja", rekao je on. "Zadovoljan sam napretkom koji ostvarujemo, i nadam se, naravno, da će poslušati".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara