Cenzura ili neprofesionalizam na HRT-u: Evo zašto je otkazana emisija "Javna ponuda"

Cenzura ili neprofesionalizam na HRT-u: Evo zašto je otkazana emisija "Javna ponuda"

Screenshot: HRT

HRVATSKA radiotelevizija objavila je kako izdanje emisije o gospodarstvu "Javna ponuda" neće biti emitirano u redovitome terminu, a u njihovom priopćenju stoji kako je razina profesionalnoga standarda nedostatna za prikazivanje na javnome medijskom servisu.

Nije bilo druge strane

Naravno, kuloari su počeli brujati kako je riječ o cenzuri unutar HRT-a. Takva teza potpirivana je kuloarskom pričom da je jedan od visokopoziciniranih HDZ-ovaca inzistirao da se prilog objavi, jer je bilo bitno dati "negativni prikaz tvrtke "Prvo plinarsko društvo" (PPD)". Tu informaciju, koju smo čuli iz više izvora, nismo uspjeli i potvrditi, kao ni onu da se pokušalo utjecati na v.d. glavnog ravnatelja Sinišu Kovačića da se prilog ipak objavi.
 
Kolege s HRT-a kažu nam da je priča o skidanju emisije zapravo vrlo jednostavna, a to je da urednik i voditelj emisije Vedran Kukavica nije imao drugu stranu, odnosno predstavnike tvrtke PPD.

Umjesto stručnjaka pojavio se Kuljiš

Štoviše, kako doznajemo prilog u emisiji Javna ponuda prvotno je najavljen kao istraživanje o geopolitičkom položaju Hrvatske u američko- ruskom ratu za plin, da bi u zadnji trenutak centralna tema priloga ipak postala tvrtka PPD.
 
"Tko stoji iza tvrtke koja okreće 4 milijarde kuna godišnje"?", najavljeno je u ponedjeljak na društvenim stranicama HRT-a. U spornom prilogu urednik emisije odjavio je prilog riječima kako "spletom okolnosti" do druge strane nije mogao doći. Sugovornici o PPD-u bili su all-round novinar Denis Kuljiš te eurozastupnik Davor Škrlec.

Iz tvrtke PPD kažu nam kako ne mogu komentirati odluku HRT-a o izbacivanju emisije, no objasnili su nam kako je došlo do toga da njihove izjave nisu ubačene u prilog koji se ticao njihove tvrtke.

PPD: Kontaktirali ih u petak nakon 19 sati

"S urednicima emisije 'Javna ponuda' na HRT-u g Kukavicom i gđom Šošić kontaktirali smo od utorka 21. lipnja 2016. na temu razlike između projekata LNG terminala na Krku i LPG terminala u Pločama.  Od prvog kontakta ponudili smo im pomoć u vidu upoznavanja s materijom, osiguravanja sugovornika, materijala potrebnih za izradu grafika te pomoć prilikom izdavanja dozvola snimanja na područjima ograničenog pristupa", objašnjava nam Dorotea Lazanin Jelenc, voditeljica korporativnih komunikacija PPD-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako nam kažu iz PPD-a, Kukavica je pitanja poslao tek u petak 24. lipnja u 19 sati i 49 minuta, a pitanja su obuhvaćala 8 različitih tema iz područja energetike, infrastrukture, logistike, akvizicija, podataka o komercijalnim ugovorima, vlasničkim odnosima i drugim aspektima poslovanja PPD-a i povezanih poduzeća, a ne o temi o kojoj smo komunicirali tijekom tjedna.

PPD pokreće pravni postupak

"Odgovore je zahtijevao tijekom vikenda ili najkasnije u ponedjeljak 27. lipnja, na dan emitiranja emisije. Iz PPD-a smo zatražili duži rok i ispričali se što u tako kratkom roku ne možemo odgovoriti na toliko zahtjevnih pitanja. Kolega se, zatim, pisanim putem ispričao zbog vremenskog tjesnaca u koji nas je doveo. Nakon toga više nas nije kontaktirao nitko iz emisije Javna ponuda", kaže Lazanin Jelenc dodajući da je u ponedjeljak na webu HRT-a, facebook stranici te teletekstu objavljena najava emisije koja je sadržavala temu o PPD-u.

"Nažalost, ne možemo komentirati više od navedenoga zbog pravnog postupka koji u ovom slučaju pokrećemo", kaže nam na kraju.

Na HRT-u su nam službeno odgovorili da emisija o gospodarstvu Javna ponuda nije emitirana u svojemu redovitome terminu jer je emisija temeljem zaključka programskoga povjerenstva, koje je upoznato s njezinim sadržajem, vraćena na doradu autorima zbog razine profesionalnoga standarda nedostatne za prikazivanje na javnome medijskom servisu.

Dio kolega napustio redakciju Javne nabave?

Kako doznajemo, Programsko povjerenstvo vidjelo je sporni prilog u nedjelju te je zaključilo kako "naginje" te da drugoj strani nije onemogućeno da obrazloži svoju situaciju. Navodno je došlo i do sukoba unutar redakcije Javne nabave, a dio kolega u suzama je odbio ubuduće raditi s Kukavicom na tom projektu.

"Javna ponuda" najavljena je 23. svibnja u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" s mnogo entuzijazma.  

"Večeras morate ostati uz male ekrane, jer počinje novi gospodarska emisija ili ekonomski magazin, koji će zaintrigirati sve nas koji želimo naučiti i čuti više o ekonomiji i gospodarstvu", stajalo je u najavi.

Čini se da cijela priča nije do kraja ni gotova, jer tek se treba odlučiti tko će od odgovornih odgovarati za ovaj propust.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara