Četvrti val epidemije ptičje gripe u Kambodži, četiri nova žarišta u Kini

ORGANIZACIJA za zaštitu okoliša objavila je u subotu da su testovi potvrdili epidemiju virusa ptičje gripe u zoološkom vrtu kod Phnom Penha, no čini se da je bolest prošla.

To je treći val epidemije virusa H5N1 u Kambodži. Dužnosnici su ranije smatrali da je jedna ptica u zoološkom vrtu uginula od manje zaraznog virusa H5. Dio vrta u kojem borave ptice zatvoren je zbog opreza početkom veljače.

Dužnosnici udruge WildAid izjavili su da je u čaplji, uginuloj 14. veljače, pronađen virus ptičje gripe H5N1, koji se širi Azijom i smrtonosan je za ljude.

Po podacima udruge, epidemija je izbila 15. prosinca prošle godine i trajala je do 19. prosinca, no čini se da je završila. Većina ptica grabljivica je uginula, a s instituta Pasteur očekuju se u utorak novi nalazi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina je u subotu potvrdila četiri nova žarišta ptičje gripe, prenose tamošnji mediji. Prisutnost virusa potvrđena je u tri nova žarišta u pokrajini Guandong i jedan u susjednoj regiji Guangxi, čime se broj izvora epidemije u kojima je potvrđena prisutnost pričje gripe popeo na 34, dok se na 13 mjesta sumnja na njezinu prisutnost.

Indija će u ponedjeljak biti domaćin regionalnog sastanka zemalja okupljenih u sklopu Regionalne suradnje zemalja jugoistočne Azije, na kojemu će se razgovarati o jačanju suradnje u brobi protiv ptičje gripe. Dužnosnici ministarstava zdravstva, poljoprivrede i stočarstva iz Indije, Pakistana, Šri Lanke, angladeša, Nepala, Burana i Maldiva sastat će se na jednodnevnom sastanku u New Delhiju, objavilo je indijsko ministarstvo zdravstva, a sastanak je sazvan nakon najnovije procjene Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da bi ptičja gripa mogla imaqti veći razarajući učinak nego teški akutni respiratorni sindrom (SARS).

(Hina) xbcav ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara