CIA-in ugovorni radnik optužen za zlostavljanje zatvorenika

JEDAN ugovorni radnik američke Središnje obavještajne agencije (CIA) optužen je u četvrtak da je pretukao zatvorenika koji je kasnije umro u američkom zatvoru u Afganistanu, što je prvi slučaj da je jedan civil optužen u vezi sa zlostavljanjem zatočenika u Afganistanu i Iraku.

David Passaro, 38, optužen je za napad na afganistanskog zatočenika dok je radio po ugovoru za CIA-u u američkoj vojnoj bazi u Asadabadu u Afganistanu.

Passaro je optužen da je rukama, nogama i velikom džepnom lampom tukao zatočenika tijekom ispitivanja 2003., izjavio je glavni američki državni tajnik John Aschroft na konferenciji za novinare.

Slučaj je američkom ministarstvu pravosuđa predala CIA prošle jeseni nakon istrage, rekao je Aschroft.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Passaro je uhićen u četvrtak u Sjevernoj Carolini i ukoliko bude osuđen mogao bi dobiti do 40 godina zatvora i novčanu kaznu od 1 milijun dolara.

Afganistanac Abdul Wali, na kojega se sumnjalo da je sudjelovao u raketnim napadima na američku bazu, sam se u lipnju 2003. predao Amerikancima nakon čega je zatvoren. Naredna dva dana Passaro ga tijekom ispitivanja tukao, a Wali je trećega dana umro u zatvorskoj ćeliji.

"Nad odgovornima za takva kriminalna djela će biti provedena istraga, bit će suđeni i ako se utvrdi da su krivi bit će kažnjeni", rekao je Aschroft.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara