Crkvenac: 10. srpnja ostvareno 50 posto proračunskih prihoda za ovu godinu

POČETKOM srpnja, točnije na dan 10. srpnja, središnji je državni proračun prikupio 50 posto od ukupno planiranih prihoda za ovu godinu, koji su predviđeni u iznosu od 75,28 milijardi kuna, kazao je danas na sjednici Vlade ministar financija Mato Crkvenac.

Proračunsko izvršenje odvijalo se u uvjetima nastavka dinamičnog realnog rasta BDP-a od očekivanih 5 posto, rasta industrijske proizvodnje u šest mjeseci za 6 posto, te uz nisku inflaciju koja je u prvom polugodištu bila 1,3 posto. Trgovinski deficit u prvih šest mjeseci iznosio je visokih 23,7 milijardi kuna, jer je uvoz roba u Hrvatsku povećan za 15 posto i iznosio je 40 milijardi kuna, a izvoz, povećan 9,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, tek 16,3 milijarde kuna. Zanimljivo je da je najveći porast vrijednosti uvoza u odnosu na lani, čak 31 posto, zabilježen kod uvoza vozila.

Govoreći o izvršenju državnog proračuna u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, ministar je ocijenio da se proračun ostvaruje odlično. Tako je do zadnjeg dana lipnja proračun uprihodio 34,98 milijardi kuna ili 46,5 posto od plana za ovu godinu, a istodobno su rashodi iznosili 41,47 milijardi kuna, što je 47,2 posto planiranih rashoda u 2003.

Prihodi od porez na dodanu vrijednost iznosili su 12,8 milijardi kuna, što čini 47 posto plana za 2003.

Od poreza i prireza na dohodak, središnji je državni proračun u prvom polugodištu prikupio 1,499 milijardi kuna, čime je ostvareno 46,1 posto plana. Zanimljivo je da je od poreza na dobit uprihodovano 1,78 milijardi kuna, što predstavlja 62,7 posto plana za ovu godinu.

Smanjenje prihoda od carine i carinskih pristojbi na 38,4 posto plana (793 milijuna kuna) tumači se i kao rezultat liberalizacije vanjskotrgovinske politike.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doprinosi socijalnom osiguranju iznosili su 13,15 milijardi kuna i ostvareni su na razini od 47,6 posto plana.

Na rashodovnoj pak strani tekući su rashodi ostvareni sa 49,5 posto plana, odnosno utrošeno je 37,37 milijardi kuna. Rashodi za zaposlene iznose 7,88 milijardi kuna i čine 54,4 posto planiranih rashoda za 2003. Prebačaj je, kaže ministar, najvećim dijelom rezultat isplate plaća iznad mjesečnih limita za otpremnine i jubilarne nagrade u MORH-u, MUP-u i Ministarstvu prosvjete.

Ministarstvo financija trenutno s korisnicima proračuna provodi analizu u cilju iznalaženja ušteda sredstava kako bi planirani iznos za 2003. bio i dostatan.

Ministar financija stoga najavljuje za rujan strukturno usklađenje proračunskih stavki na rashodovnoj strani.

(Hina) db ds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara