Crna Gora prodaje Titovu "Primorku"

MINISTARSTVO prometa, pomorstva i telekomunikacija Crne Gore, predložit će Vladi prodaju jahte "Primorka" koju je koristio Josip Broz Tito. Kao razloge prodaje jahte bivšeg predsjednika Jugoslavije navode činjenice da su troškovi održavanja visoki te da je se ne može više koristiti u reprezentativne svrhe, piše crnogorski nezavisni dnevnik Vijesti.

"Ukupni godišnji trošak za održavanje, opremanje i plaće petorice članova posade jahte, pod pretpostavkom da ih se angažira 30 puta, što je bio njen prosjek, iznosili bi oko 140.000 eura." - navodi Ministarstvo.

Kako je jahta dva puta doživjela havariju i završila na morskom dnu, u njene popravke je uloženo 75.000 eura, a da bi je se sredilo u potpunosti kako bi se mogla koristiti u rezidencijalne svrhe, trebalo bi u nju uložiti još dodatnih 200.000 eura.

Tako bi se sad legendarna Titova "Primorka" trebala naći u prodaji, s početnom cijenom od 180.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko je ne uspijemo prodati, ponovno ćemo raspisati natječaj, s novom početnom cijenom od 150.000 eura. Ukoliko ni to ne uspije, trebalo bi uložiti novac u sređivanje jahte, sukladno karakteristikama plovila i procjeni da se ne može garantirati zahtijevani nivo funkcionalnosti, pa bi se jahta nakon toga prodala po cijeni uvećanoj za iznos uložen u sređivanje." - rekao je glasnogovornik Ministarstva za podgoričke Vijesti.

"Primorka" je izgrađena 1974. godine u Italiji, dugačka je 24,22 metra, a široka 6,3 metara.

U Ministarstvu smatraju kako se za potrebe državnog protokola u potpunosti mogu zadovoljiti korištenjem jahte "Jadranka", izgrađene 1977. godine, dugačke 34,1 metar, a široke 8,2 metara, koja se nalazi u sastavu flote crnogorske vojske.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara