Danas završava međunarodni "Queer festival"

HONGKOŠKIM filmom homoseksualne tematike "Ljepota" redatelja Yonfana i performanceom Ursule Martinez, koja kombinira cabaret, komediju, film i video, večeras završava međunarodni festival "Queer Zagreb".

"Queer" je pojam koji se odnosi na svaki otklon od zadanih i općeprihvaćenih društvenih pravila, a kako je objasnio organizator "Lokalna baza za osvježavanje kulture", "queer" nije sinonim isključivo za "gay i lezbijstvo", niti za bilo koju drugu kategoriju. Stoga, ističu, i heteroseksualne osobe mogu biti "queer" zbog nekog raskoraka s unaprijed zadanim društvenim modelima. Proteklih tjedan dana multimedijalni projekt "Queer Zagreb" propitivao je glazbom, filmom, performancima i dijalogom upravo te usustavljene društvene modele.

Seksualne manjine u Hrvatskoj i u svijetu, mediji o homoseksualnosti, queer u balkanskoj tranziciji, postsocijalizam i queer identitet, samo su neke od tema o kojima su domaći i inozemni sudionici raspravljali na okruglom stolu u Goetheovu institutu od 26. do 28. travnja.

Festival koji je 25. travnja uz jako policijsko osiguranje otvoren u Dramskom kazalištu "Gavelli" belgijskom predstavom "Muškarci" o stereotipima vezanim za mladost i dječake, popraćen je i mirnim prosvjedom protiv homoseksualizma kršćana triju zagrebačkih crkava: Evanđeoske crkve cjelovitog Evanđelja, Kršćanskog centra "Riječ Života" i Evanđeoske crkve "Radosna Vijest". I danas su, završnog dana održavanja "Queera", mirno prosvjedovali ispred Studentskog centra u Savskoj ulici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na festivalu je prikazana predstava haićanske transseksualne umjetnice i performerice Dred, film "Prije noći" s Johnnyem Deepom u jednoj od uloga, "AimeeandJaguar" o zabranjenoj ljubavi žene njemačkog časnika i Židovke u nacističkoj Njemačkoj i drugi.

Festival je ostvaren novčanom potporom gradskog Ureda za kulturu, Ministarstva kulture, Instituta Otvoreno društvo, British Councila, Goetheova instituta i drugih.

Organizatori su istaknuli kako je posjećenost festivala bila veća od očekivanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara