Davis priznao poraz, Schwarzenegger slavi

Davis priznao poraz, Schwarzenegger slavi

KALIFORNIJSKI guverner u odlasku demokrat Gray Davis priznao je nakon završetka izbora za guvernera svoj poraz.

"Noćas su birači odlučili da je vrijeme da netko drugi preuzme dužnost", rekao je Davis svojim pristašama. "Prihvaćam njihovu procjenu. Nazvao sam Arnolda Schwarzeneggera kako bi mu čestitao". Također je rekao da je budućem guverneru ponudio svoju potporu tijekom prijelaznog razdoblja.

Obično je potrebno mjesec dana za službenu potvrdu izbora u Kaliforniji, što znači da će zvijezda akcijskih filmova vjerojatno prisegnuti za guvernera početkom studenoga.

Prema 28 posto prebrojanih glasova, 55 posto birača je podržalo opoziv Davisa, a 45 posto je bilo protiv.

Schwarzenegger je proglasio pobjedu tijekom proslave u hotelu Century Plaza u Los Angelesu, gdje ga je predstavio Jay Leno, domaćin poznate televizijske emisije "Tonight Show With Jay Leno" u kojoj je akcijski glumac objavio svoju kandidaturu prije samo dva mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Došao sam ovdje bez ičega i Kalifornija mi je dala apsolutno sve. A danas mi je Kalifornija dala najveći poklon. Dali ste mi svoje povjerenje glasajući za mene", rekao je Schwarzenegger.

Davis je po drugi put za guvernera Kalifornije izabran prošloga studenoga, a njegov opoziv pripisuje se ogromnom nezadovoljstvu kalifornijskih birača stanjem gospodarstva i opskrbe energijom za što okrivljuju njega.

Prema ispitivanju više od 2.800 birača na izlasku s birališta koje je obavila organizacija Edison Media Research and Mitofsky International kalifornijski birači su prvo pozitivno odgovorili na pitanje žele li smijeniti Davisa. Potom su između 135 kandidata najviše glasova dali Arnoldu Schwarzeneggeru, opredijelivši se za političara-novaka bez značajnog političkog iskustva od kojega očekuju da "očisti" guvernersku palaču u Sacramentu .

Pokazalo se da Schwarzeneggeru nisu naškodile ni optužbe da je seksualno zlostavljao čak 16 žena i hvalio Hitlera, za koje su iz njegovog izbornog stožera tvrdili da se radi o prljavom političkom potezu demokratskog protivnika u posljednjem trenutku pred glasovanje.

Procjene pokazuju da je na glasovanje izašlo visokih 60 posto birača.

Davis će biti drugi američki guverner koji je opozvan. Prvi je, 1921. prije vremena smijenjen guverner Sjeverne Dakote Lynn Frazier.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara