Del Ponte 11. veljače s dužnosnicima EU i NATO-a u Bruxellesu

GLAVNA haška tužiteljica Carla del Ponte idućeg će se tjedna, uz ranije najavljene sastanke s visokim dužnosnicima EU u Bruxellesu, sastati i s novim glavnim tajnikom NATO-a Jappom de Hoop Shefferom i članovima Partnerskog vijeća NATO-a, priopćeno je u srijedu u Haškom sudu (ICTY).

U srijedu 11. veljače, Del Ponte će se u Bruxellesu sastati s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom i obratiti se članovima Europske komisije, najavila je glasnogovornica tužiteljstva Florence Hartmann.

U sklopu radnog posjeta Bruxellesu, zakazani su i razgovori tužiteljice u sjedištu NATO-a s glavnim tajnikom Jappom de Hopp Schefferom i članovima Partnerskog vijeća NATO-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoke dužnosnike EU i NATO Del Ponte će izvijestiti o aktualnom stanju u radu tužiteljstva i ocijeniti suradnju s državama s prostora bivše Jugoslavije. Također će biti riječi o suradnji sa zemljama članicama tih organizacija i mirovnim snagama NATO-a u BiH i na Kosovu.

Na konferenciji za novinare Hartmann je ponovila da je tužiteljica zadovoljna izjavama nove hrvatske Vlade o suradnji i ispunjavanju obveza prema ICTY-u. "Hrvatska je ispunila obveze u suradnji koja se tiče pristupa svjedocima i dokazima. Ostaje još jedan veliki problem, a to je Ante Gotovina. Pozdravljamo pristup nove hrvatske Vlade, ali očekujemo da i djeluje", kazale je.

Na pitanje zna li tužiteljstvo gde je trenutačno general Ante Gotovina, koji je u bijegu od podizanja optužnice ICTY-a 2001., Hartmann je odgovorila da je prema poslednjim saznanjima Gotovina krajem 2003. bio u Hrvatskoj. Ne znamo točno gdje je Gotovina boravio prvih tjedana ove godine, ali je dužnost hrvatske vlasti da za njim traga i da nas redovno izvještava o rezultatima, makar oni bili i negativni, dodala je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara