"Delo": Deklaracija 25 europskih država protiv pojasa u Jadranu

"Delo": Deklaracija 25 europskih država protiv pojasa u Jadranu
SVE ČLANICE Europske unije i zemlje kandidati potpisat će deklaraciju kojom će EU osuditi hrvatsko proglašenje zaštićene ekološko-ribolovne zone u Jadranu, tvrdi ljubljansko "Delo" u svojem izdanju od srijede.

List tvrdi kako je "neslužbeno doznao" da bi Hrvatska "zbog svoje tvrdoglave odluke" mogla biti opomenuta na sastanku ministara vanjskih poslova sadašnjih 15 članica EU-a i 10 budućih članica koji se idućeg ponedjeljka održava u Luxembourgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Doznali smo da će se pod deklaraciju o Hrvatskoj potpisati čak 25 država, a njome će Hrvatskoj dati jasno do znanja da ipak treba uvažavati preporuke EU-a želi li ući u to društvo", piše vodeći slovenski list.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u ponedjeljak je nakon sastanka s talijanskim ministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem rekao da će Italija i Slovenija predložiti takvu izjavu o Hrvatskoj u kojoj će biti jasna sugestija da njezin potez proglašenja zone u Jadranu nije bio dobar.

Slovensko "Delo" dodaje međutim da Hrvatska posjetom premijera Ivice Račana Bruxellesu započinje snažnu "diplomatsku ofenzivu" u obrani svog poteza, te da i neki slovenski političari sumnjaju da će se sve europske države pridružiti Sloveniji u osudi hrvatskog proglašenja pojasa u jadranu (s odgodom od godine dana), jer su - kako dodaju - neke europske države već jednostrano proglasile svoje isključive ekonomske zone u moru, poput Španjolske i Francuske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara