demokracija i etika - glavna tema dana frane petrića u gradu cresu

Demokracija i etika bit će glavna tema 12. znanstvenokulturne manifestacije Dani Frane Petrića što će se održati od 22. do 26. rujna u Cresu u organizaciji Hrvatskoga filozofskog društva i pod pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika.

Glavna tema ovogodišnjih Dana Frane Petrića aktualna je za sva društva, a posebice za tranzicijska jer je izgradnja demokratskih institucija jedan od njihovih najvećih izazova, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinara Pavao Barišić, predsjednik Programskoga odbora toga međunarodnog simpozija.

Po njegovim riječima nakana je skupa da na tragu ideje o revalorizaciji odnosa politike i etike, otvori raspravu o suvremenim problemima demokracije i etike u kontekstu globalizacijskih procesa.

Barišić smatra da bi, pred početak predizbornoga vremena u Hrvatskoj, više od 70 filozofa, sociologa, politologa, teologa, pravnika i znanstvenika drugih struka iz 14 zemalja, sigurno imali što preporučiti i Hrvatskoj u smislu promišljanja načina izgradnje demokratskih institucija društva.

Osim međunarodnoga simpozija "Demokracija i etika" u sklopu Dana Frane Petrića održati će se 25. i 26. rujna po deseti put i međunarodni simpozij o stalnoj temi "Petrić-platonizam-aristotelizam".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dvadesetak znanstvenika iz Italije, Rumunjske, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije i Hrvatske ove će se godine usredotočiti na razmatranje triju tema iz bogatoga i raznolikoga djela renesansnoga polihistora Frane Petrića rođenoga na Cresu 1529. a umrloga u Rimu 1597.

Po riječima predsjednika programskoga odbora toga međunarodnog simpozija Ivice Martinovića tako će ove godine s više strana biti osvijetljene tri važne teme Petrićeve filozofije - teorija ljubavi, matematika i retorika.

Jedna od važnih kulturnih priredaba koje prate Dane Frane Petrića bit će i izložba o kasnorenesansnim oslikanim dokazima "De Dominis vs. Patricius" (De Dominis protiv Petrića) koja jezikom crteža svjedoči o uzbudljivoj raspri među kasnorenesansnim učenjacima.

Martinović je objasnio da se radi o jednoj od tema koja zadire u jezgru prirodne filozofije o kojoj su spomenuti znanstvenici imali oprečna stajališta - o pitanju je li morska ploha kuglasta i tvore li zemlja i voda jednu kuglu.

Hrvoje Jurić, tajnik Dana Frane Petrića, istaknuo je pak da se ta manifestacija želi uključiti i u kulturnu ponudu grada Cresa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara