54.81.0.22 US
 

Dijaspora potencijal za rješavanje hrvatskih problema

Piše:
petak, 21.2.2003. 13:52
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

KORDINATOR Kluba hrvatske dijaspore Niko Šoljak danas je ustvrdio da je hrvatska dijaspora dokaz tragedije hrvatskog naroda, ali i potencijal koji bi trebalo uključiti u rješavanje sadašnje ukupne hrvatske krize.

´Vlasti HDZ-a i sada SDP-a su napustili dijasporu koja je ostala u progonstvu kao i prije rata´, ocijenio je Šoljak na sastanku Internacionalnog kluba hrvatskih iseljenika povratnika i investitora iz dijaspore u ´Europskom domu´.

´Dijaspora ima znanja, volje i sposobnosti da se uključi u rješavanje problema, no nikakav kontakt s njom se ni ne pokušava uspostaviti´, rekao je na sastanku gdje se moglo čuti da hrvatsku dijasporu danas drže tek hrvatske katoličke misije i Hrvatski svjetski kongres.

´Zajednički bi mogli stvoriti državu prosperiteta kako ne bi postali sluge u svojoj vlastitoj kući´, naglasio je Šoljak.

Napomenuo je da se Hrvatska mora temeljitije pripremiti za postupak približavanja EU, kako politički, tako i ekonomski, a ulogu dijaspore vidi u lobiranju za interese hrvatske države jer hrvatska diplomacija, kaže, nije dovoljno ´agresivna´ u pogledu hrvatskih vitalnih interesa.

Upozorio je da se dijaspora i dalje zaobilazi u procesu pretvorbe i privatizacije ´kao da je bolje imati za poslodavca stranog vlasnika nego svog sunarodnjaka´.

Podržao je, u ime Kluba, ideju ekonomista Guste Santinija o osnivanju Hrvatske nacionalne komercijalne banke i usmjeravanje novca u hrvatsku proizvodnju.

Također je naveo da se još uvijek izbjegava donijeti zakon o hrvatskoj dijaspori te da nije uklonjena ni jedna bitna pretpostavka za sprječavanje iseljavanja pa mladi i dalje odlaze u inozemstvo.

Dr. Ivan Čizmić iz Instituta ´Ivo Pilar´ je naglasio da se treba odrediti socijalna, gospodarska i obrazovna struktura hrvatske dijaspore i napraviti program za svaki taj segment.

Potreban je i ozbiljan kritički razgovor s dijasporom kako se ne bi dogodilo da se primjerice iz Australije traži novac za tamošnja dva hrvatska nogometna kluba, rekao je.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije