Dnevnik: Rupel "slon u trgovini porculana"

Dnevnik: Rupel "slon u trgovini porculana"
"USPJEŠNOG političara napravi njegova dalekovidnost ili kratkovidnost njegove izborne baze, a za slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela vrijedi ovo potonje", piše u komentaru o najnovijem slovenskohrvatskom diplomatskom zapletu što su ga izazvale reakcije slovenskog šefa diplomacije Rupela ljubljanski dnevni list "Dnevnik" u broju od utorka.

"Rupel nikada nije bio dalekovidan niti kad je o njemu osobno riječ, a kamoli za širu zajednicu, a birači su mu svejedno - posredno ili neposredno - dodjeljivali uloge koje je sve po redu upropastio. Pogreška premijera Ropa jest u tome što se s njime nije oprostio nakon što je preuzeo vladu", piše u ljubljanskom "Dnevniku" komentator Dejan Kovač.

Kovač tvrdi da se Hrvatska s Italijom o proglašenju gospodarskog pojasa "već dogovorila" i da će zbog toga "Jadran biti zatvoreno more i to s blagoslovom unije". Tako Slovenija u tom moru, pojašnjava Kovač, neće moći ostvarivati svoje interese i to - zahvaljujući Rupelu koji nije pratio promjene stajališta Europske unije o ribarskoj politici.

"Slonu nije mjesto u trgovini porculanom, ali niti na ministarstvu vanjskih poslova", piše Kovač u komentaru kojega je prenijela slovenska agencija STA.

Delo: Rupelova reakcija "odmjerena i promišljena"

Reakcija slovenskog ministra vanjskih poslova i njegove izjave kojima je reagirao na nijekanje slovenskog izlaza na otvoreno more i proglašenje isključive gospodarske zone u Jadranu bila je "odmjerena i promišljena" iako će za javnost i novinstvo to vjerojatno biti premalo, piše u sutrašnjem glavnom komentaru ljubljanskog "Dela" Saša Vidmajer, reagirajući na zaoštravanje odnosa Slovenije i Hrvatske nakon što je Rupel iz Zagreba povukao na konzultacije veleposlanika Petera Bekeša.

"Za političke stranke, medijske krugove, a i javnost, Rupelova će odlučnost vjerojatno biti premala. No, u sadašnjem sporu što ga je izazvala hrvatska inicijativa o proglašenju isključive ekonomske zone na Jadranu na testu se nalazi europski kapacitet Slovenije", piše komentatorica, te dodaje kako se europski kapacitet ne mjeri "aršinom čvrste odlučnosti nego selektirane promišljenosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Možda bi Sloveniju više od same ekonomske zone trebalo brinuti što se ostvario najneugodniji scenarij: iza njenih leđa dogovaraju se Hrvatska i Italija koja trenutno predsjedava Europskoj uniji", navodi u zaključku slovenska komentatorica.

Rupel za "Jadran bez granica"

Slovenija je predložila Hrvatskoj da razmisli o uspostavi zajedničke ekološke zone, umjesto isključivog gospodarskog pojasa, izjavio je u utorak slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

Rupel je na konferenciji za tisak nakon susreta s guvernerom talijanske pokrajine Furlanija - Julijska krajina Riccardom Illyjem izjavio da u Jadranskom moru "nisu potrebne granice".

"Od Hrvatske očekujemo odgovor na naš prijedlog o uspostavi zajedničke ekološke zone čime bismo izrazili našu zajedničku skrb za Jadran kojemu ne trebaju granice", rekao je Rupel.

Visokog dužnosnika susjedne talijanske provincije primit će i predsjednik Janez Drnovšek, te premijer Anton Rop.

Illy je pred dolazak u Sloveniju u razgovoru za slovenske medije izrazio rezerviranost u pogledu hrvatske namjere da proglasi gospodarski pojas, a založio se za prometno povezivanje Italije, Slovenije i Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara