Dobitnici nagrada UN-a za ljudska prava, posthumno i Vieria de Mello

ARGENTINSKA baka koja traga za nestalom djecom, mirovna mreža zapadnoafričkih žena, te jordanski projekt za borbu protiv nasilja u obitelji, neki su od ovogodišnjih dobitnika nagrada UNa za ljudska prava, izjavio je u srijedu predsjednik Opće skupštine Julian Hunte.

Posebna nagrada posthumno je dodijeljena Sergiou Vieiri de Mellou, visokom povjereniku UN-a za ljudska prava, ubijenome 19. kolovoza u samoubilačkom bombaškom napadu u Bagdadu, gdje je privremeno obnašao dužnost posebnog predstavnika UN-a u Iraku, rekao je Hunte.

Ujedinjeni narodi dodjeljuju te nagrade pojedincima i organizacijama za izvanredne doprinose unapređenju i zaštiti ljudskih prava.

Dodjela se održava svakih pet godina od 1968., s izuzetkom 1983., u skladu s rezolucijom koju je odobrila Opća skupština UN-a 1966.

Ovogodišnje nagrade bit će dodijeljene na Dan ljudskih prava, 10. prosinca, na svečanosti u sjedištu UN-a u New Yorku.

Dobitnici su:
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Enriqueta Estela Barnes de Carlotto, predsjednica Udruge Bake s Trga Mayo, uspostavljene 1977. u svrhu traganja za djecom otetom ili nestalom nakon vojnog udara u Argentini 1976.;

Ženska mirovna mreža The Mano River, organizacija koja povezuje žene iz Sijera Leonea, Liberije i Gvineje a pomogla je mirovnom sporazumu postignutom u kolovozu između vlade i pobunjenika u Liberiji;

Jordanska organizacija za sprečavanje nasilja u obitelji (The Family Protetction Project management Team);

Deng Pufang, osnivač i ravnatelj Kineskog Saveza hendikepiranih osoba, koji se bori za prava hendikepiranih osoba;

Shulamith Koenig, izvršni direktor Narodnog pokreta za obrazovanje u ljudskim pravima, pokreta sa sjedištem u Sjedinjenim Državama koji radi s odgajateljima, braniteljima ljudskih prava i vođama zajednica u više od 60 zemalja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara