donesena presuda u slučaju tzv. međimurske zločinačke organizacije

Vijeće Općinskog suda u Čakovcu danas je presudilo trinaestorici optuženih u kaznenom postupku protiv tzv. međimurske zločinačke organizacije, odnosno za udruživanje u kriminalnu skupinu radi prebacivanja stranaca preko državne granice iz koristoljublja, a prvookrivljeni Dragutin Srnec osuđen je na dvije godine i sedam mjeseci zatvora te oduzimanje nepripadno ostvarene imovinske koristi u kunskoj protuvrijednosti od 226 tisuća njemačkih maraka.

Drugookrivljeni Boris Berislavić, taksist iz Zagreba, osuđen je na godinu i dva mjeseca zatvora, a trećeokrivljeni Željko Flac, bravar iz Čakovca, na godinu i deset mjeseci. Keramičar Boris Radek i konobarica Dragana Paškalj iz Čakovca, poljodjelac Josip Mikolaj iz Krištanovaca i precizni mehaničar Neven Gredičak iz Varaždina kažnjeni su s po 11 mjeseci zatvora, na po godinu dana Dušan Barbić, vodoinstalater iz Frkanovca, ugostitelj Ivan Trupković iz Lopatinca i bravar Dalibor Rabuzin iz Varaždinskih Toplica. Ugostitelj Zlatko Novak iz Čakovca, kojem se sudilo u odsutnosti, osuđen je na 10 mjeseci zatvora kao i konobar Mario Anđel iz Varaždinskih Toplica. Na devet mjeseci zatvora osuđen je Tihomir Patalen, konobar iz Zagreba. U zatvorske kazne bit će im uračunano vrijeme u pritvoru.

Sud je također odlučio da im se oduzme nepripadno ostvarena imovinska korist.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem Rajka Kipkea potvrdilo je navode u optužnici da je tzv. zločinačka organizacija postojala, koju je po presudi u neutvrđeno vrijeme osnovao prvookrivljeni Dragutin Srnec (45), ugostitelj iz međimurskog sela Malog Mihaljevca. Po presudi Srnec i suradnici su 2000. i u prva tri mjeseca 2001. protuzakonito iz Hrvatske u Sloveniju prebacili 378 stranih državljana i ostvarili nepripadnu imovinsku korist od 378 tisuća njemačkih maraka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U optužnici je bilo riječi o 600 ilegalnih migranata i zaradi od 600 tisuća maraka.

Sudsko vijeće je potvrdilo da su dokazana sva pojedinačna prebacivanja preko granice kako ih je opisalo Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu.

Sve su presude nepravomoćne, a prizivni rok teče od prvoga sljedećeg dana nakon dostave presuda s obrazloženjima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara