Dublin: Europske vlade pozvane na mobilizaciju protiv AIDS-a

EUROPSKE vlade i vlade država srednje Azije moraju se mobilizirati kako bi zaštitile svoje stanovništvo od prijetnje AIDS-a, koji se u tim dijelovima svijeta širi brzinom bez presedana, ističe se u završnoj deklaraciji Međunarodne konferencije o AIDS-u održane u Dublinu.

Predstavnici 55 europskih i zemalja srednje Azije na dvodnevnoj su konferenciji u organizaciji irske vlade usugasili niz mjera kojima bi se trebalo suzbiti širenje AIDS-a, osobito kod mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Deklaracija poziva dužnosnike tih dijelova svijeta da preuzmu odgovornost, na najvišoj političkoj razini, podupirući širenje informiranosti i obrazovanja o AIDS-u te liječenju zaraženih.

AIDS se u posljednjih deset godina u Europi i srednjoj Aziji širi najbrže na svijetu. Godine 1998. na tim je područjima 30,000 ljudi bilo seropozitivno, dok ih je trenutačno 1,5 milijuna, upozorio je direktor UNAIDS-a Peter Piot. "Pravi problem ovdje je vodstvo", naglasila je Carol Bellamy, glavna direktorica UNICEF-a.

Irski ministar vanjskih poslova Brian Cowen obećao je da će borba protiv AIDS-a biti jedno od glavnih pitanja u dijalogu Europske unije i Sjedinjenih Država.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara