Dva milijuna vjernika na hadžu - velike mjere osiguranja

ZA VIŠE od dva milijuna muslimanskih vjernika koji su stigli na hadž u Saudijsku Arabiju u ponedjeljak je svetkovina na gori Arafat, a vlasti uvode neviđene mjere sigurnosti i upozoravaju na potrebu zagovaranja mira.

Pet kilometara od Meke, najsvetijega mjesta islama, u gradiću Mini hadžije su proveli noć u molitvi i meditaciji. Iz Mine hodočasnici su u ponedjeljak u zoru krenuli na Arafat gdje će moliti za oprost.

Saudijska Arabija poduzela je maksimalne mjere sigurnosti za ovogodišnji hadž, drugo najveće okupljanje muslimanskih vjernika nakon rujanskih terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. U tim su napadima sudjelovala petnaestorica Saudijaca, a Washington odgovornom smatra mrežu Al Qaeda koju vodi Saudijac Osama bin Laden.

Snage sigurnosti postavile su blokade po cestama oko Meke kako bi spriječile neovlašten ulaz, a policija kontrolira glavne ulaze u sveti grad.

Za nadzor je upotrebljena i najmodernija tehnologija: više od dvije tisuće kamera instalirano je u Meki i na svetim mjestima, a u kontroliranju hadža sudjeluje i nekoliko helikoptera.

Hodočasničko putovanje počelo je u subotu u Meki, gdje su se molili u Velikoj džamiji i sedam puta obilazili Ćabu, kockastu zgradu u kojoj je tzv. Crni kamen prema kojemu se muslimani okreću u molitvi.

Na svečanosti na kojoj će biti i saudijski dužnosnici, ćaba će u ponedjeljak biti prekrivena novom kiswom, crnim svilenim zastorom.

Dvjestotinjak zaposlenih u tvornici koja izrađuje prekrivač za ćabu svake godine proizvedu jednu kiswu koja stoji 4,53 miljuna dolara, a za izradu je potrebno 450 kg čiste svile koja se tka u 658 četvornih metara tkanine.

Hodočasnici moraju od podneva do sutona u ponedjeljak biti na brdu Arafatu. Vjeruje se da je ondje prije više od 14 stoljeća prorok Muhamed održao svoju posljednju propovijed.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hodočasnici zatim putuju u malu dolinu Muzdelifu gdje skupljaju kamenčiće i onda kreću natrag u Minu gdje ih bacaju na tri stupa koji simboliziraju sotonina iskušenja.

Ritual u načelu traje tri dana, a svaki hodočasnik mora prvoga dana na glavni stup, onaj najdalji od Meke, baciti sedam kamenčića, a u iduća dva dana još po sedam na svaki od triju stupova.

Poslije toga hodočasnici zakolju kurban, žrtvenu životinju, čime se obilježava prvi dan trodnevnoga blagdana žrtve, kurban-bajrama.

Na hadž je stiglo više od 1,4 milijuna hodočasnika iz 170 zemalja, što je šest posto više nego lani. Uz njih je i oko milijun vjernika iz Saudijske Arabije. Al Ahmad al Sabah, jemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh i tuniski predsjednik Zine Al Abdidine Ben Ali.

Hadž se ove godine održava uz sve snažnije protuameričke osjećaje u regiji, zato što Washington prijeti Iraku ratom, i zato što podržava Izrael.

Al Qaeda i ostale radikalne muslimanske skupine protive se saudijskom režimu i prisutnosti oko četiri i pol tisuće američkih vojnika tom kraljevstvu.

Saudijske vlasti strahuju da bi u zemlju mogli ući islamistički gerilci prerušeni u hodočasnike, što bi u vrijeme jačanja terorističkih napada bilo prijetnja sigurnosti.

Hodočašće u Meku jedno je od tzv. pet stupova islama i moraju ga bar jednom u životu poduzeti svi muslimani koji to fizički i financijski mogu podnijeti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara