Dvije trećine građana RS aktualnu vlast smatra kriminalnom

PREKO dvije trećine građana Republike Srpske, njih 77,1 posto, smatra da su sadašnje vladajuće strukture u tom entitetu Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP) kriminalne, pokazuje istraživanje Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, čije rezultate prenose u ponedjeljak banjalučke Nezavisne novine.

U anketi rađenoj na području RS obuhvaćeno je 1143 ispitanika.

Od 2.101 anketiranih u cijeloj BiH 64,3 posto smatra da trenutna organizacija sudske vlasti u BiH objektivno ne može zaštititi građane i osigurati povjerenje prema stranim ulagačima, njih 27,5 posto smatra da može, a oko 8 posto je neodlučnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istraživanje javnog mnijenja IFIMES je proveo u razdoblju od 20. do 23. travnja ove godine.

U najnovijoj političkoj analizi nazvanoj "Politička kriza vladajuće koalicije nacionalnih stranaka i nužnost prijevremenih izbora", IFIMES ističe da trenutačna politička situacija u BiH vodi ka raspisivanju prijevremnih parlamentranih izbora, budući da aktualna vlast ima legalitet, ali nema prijeko potreban legimitet i autoritet. Do ovakvog stanja u BiH došlo je nakon što su vlast u entitetima i na razini države ponovno učvrstile nacionalističke stranke, navodi IFIMES.

IFIMES smatra da će uhićenje osoba optuženih za ratne zločine i dalje opterećivati odnose BiH s međunarodnom zajednicom, a tu se prije svega misli na uhićenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara