Egipat: Režim Sadama Huseina je "nepremostiva prepreka miru"

GLAVNI urednik najznačajnijeg dnevnika egipatske vlade u petak je objavio snažan uvodnik protiv iračkog režima, koji je ocijenio ´opasnošću´ za irački narod i ´nepremostivom preprekom´ miru.

´Mirno rješenje iračke krize još je moguće, no problem - odnosno nepremostiva prepreka - ostaje iračko vodstvo, opasnost koja je pogodila irački narod, a zajedno s njim i cijelu arapsku regiju´, ustvrdio je Ibrahim Nafie u svojem tjednom uvodniku u Al-Ahramu.

Bliski suradnik egipatskog predjednika Hosnija Mubaraka, Nafie se nedavno vratio iz SAD, gdje se sastao s nekolicinom viših državnih dužnosnika, koji su ga izvijestili da ´unutarnja politička situacija u Iraku prolazi razdoblje konfuzije i dvojbi glede lojalnosti´ nekih visokih dužnosnika Sadamu Huseinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pritom je kao primjer spomenuo iračkog ministra obrane, generala Sultana Hachema Ahmada, koji je navodno u kućnom pritvoru, prema Sadamovom naređenju.

Nafie je također istaknuo potrebu usvajanja nove rezolucije UN koja bi zajamčila ´odgodu dovoljnu da se u Bagdad uputi arapsko izaslanstvo´, kojemu bi zadaća bila uvjeriti Sadama Huseina da potpuno transparentno surađuje s inspektorima UN.

´Takvo izaslanstvo bilo bi neka vrsta ´izaslanstva posljednje prilike´´ prije pokretanja vojne akcije protiv Iraka, zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara