ekolozi dižu ruke od uređenja karlovačkog jezera LUŠČIĆ

Udruga za zaštitu okoliša Karlovac i karlovačka Zelena mreža prestaju s aktivnostima na zaštiti jezera Luščić i traže odgovornost grada kao investitora i "Vodoprivrede", kao izvođača radova zbog uništavanja vrijednog biotopa sa zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama, rečeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji tih udruga u povodu prekjučerašnjeg ispumpavanja vode iz jezera da bi se izvukao propali bager koji je radio na uređenju karlovačkog jezerca.

Uređenje jezerca Luščić u Karlovcu teškom mehanizacijom, te ispumpavanje vode 9. rujna da bi se izvukao u mulj propali bager doveli su u opasnost sav barski život, rečeno je na tiskovnoj konferenciji. Grubim radovima poremećena je prirodna ravnoteža tog biotopa koji je pružao utočište rijetkim i ugroženim vrstama pa ekolozi pozivaju nadležne inspekcije da, u skladu sa zakonskom zaštitom rijetkih i zaštićenih vrsta, interveniraju.

Predsjednica Udruge Danica Benkek rekla je da započeti projekt podrazumijeva produbljenje dna za 70 centimetara što znači izbacivanje mulja i s njim svega barskog života. Zatim se predviđa na kosinama obale postavljanje nepropusnog platna, što više nije prirodno stanište ni za biljke, ni za životinje. Nekima je zgodno i prihvatljivo oko jezera pošljunčati staze za šetnicu i postaviti klupe s umjetnom rasvjetom, no to nije prihvatljivo ni za životinje ni za biljke; Umjetna rasvjeta znači da više za njih nema noćnog života, rečeno je na tiskovnoj konfereniciji.

Udruga je znala da je za rujan predviđen početak radova, ali još od lipnja članovi Udruge traže da se radovi odgode dok se taj prirodni biotop ne stavi pod zaštitu Ministarstva za zaštitu okoliša i prostornog uređenja. Nizozemska je vlada već dala usmeni pristanak da će financirati istraživanje i zaštitu jezerca čime bi ga se proglasilo zaštićenim područjem, tvrde u Udruzi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada je međutim bespredmetno o jezeru Luščić govoriti kao o prirodnom močvarnom staništu", kaže predsjednica Benkek.

U vezi s upalim bagerom zbog kojega je ispumpana voda, Udruga ističe da je na vrijeme upozoravala na moguće posljedice strojnog čišćenja jezera. Možda će to ubuduće biti lijepo umjetno jezero, prihvatljivo građanima, ali takvo se moglo napraviti i na središnjem gradskom trgu ili bilo gdje drugdje. U Luščiću je uništen vrijedan biotop sa zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama, tvrde u Udruzi.

(Hina) vh vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara