EU parlament traži da se poljoprivrednike zaštiti od nepoštenih trgovačkih praksi

EU parlament traži da se poljoprivrednike zaštiti od nepoštenih trgovačkih praksi

Foto: Hina

EUROPSKA komisija trebala bi izaći s prijedlozima za borbu protiv nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, kako bi se osigurala poštena plaća poljoprivrednicima i širi izbor za potrošače, kaže se u nezakonodavnoj rezoluciji usvojenoj u utorak, priopćeno je iz Europskog parlamenta.

Ovi prijedlozi trebaju imati za cilj održavanje poštenih i transparentnih odnosa između proizvođača hrane, dobavljača i distributera, te osigurati da tržišta rade kako bi trebala. Zastupnici su također izrazili zabrinutost glede pretjerane proizvodnje i rasipanja hrane koji proizlaze iz nepoštenih trgovačkih praksi.

U nepoštene trgovačke prakse ubraja se: kašnjenje u plaćanjima, ograničen pristup tržištu, jednostrane ili retroaktivne izmjene uvjeta ugovora, nedovoljno detaljne ili dvosmislene informacije o uvjetima ugovora, iznenadan i neobrazložen raskid ugovora te nepošten prijenos komercijalnog rizika.

Za neravnotežu u dohocima i moći u lancu opskrbe hranom potrebno je pronaći hitno rješenje kako bi se poboljšao položaj poljoprivrednika u prehrambenom sektoru, kaže se u rezoluciji usvojenoj u utorak. Zastupnici su naglasili da je prodaja po cijenama nižima od troškova proizvodnje i ozbiljna zlouporaba poljoprivrednih namirnica, kao što su mliječni proizvodi te voće i povrće, koje veliki maloprodajni lanci prodaju po preniskim cijenama kako bi privukli kupce, predstavljaju opasnost za dugoročnu održivost proizvodnje tih namirnica u EU-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepoštena trgovačka praksa šteti malim poljoprivrednicima i tvrtkama

Nepoštene trgovačke prakse mogu učiniti štetu individualnim igračima u lancu opskrbe hranom, posebno poljoprivrednicima i malim i srednjim poduzećima. Proizvođači ponekad posluju s gubitkom nakon pregovora s drugim subjektima u prehrambenom lancu, npr. u slučajevima umanjenja vrijednosti i smanjenja cijena u supermarketima. Potrošači također trpe štetu, tako što im se ograničava izbor proizvoda i pristup novoj i inovativnoj robi, rekli su zastupnici.

Dobrovoljni i samoregulatorni sustavi zasada ne daju dovoljno rezultata zbog manjka ispravne provedbe, podzastupljenosti poljoprivrednika, nepristranih struktura upravljanja, sukoba interesa među uključenim stranama, mehanizama za rješavanje sukoba koji ne odražavaju „čimbenik straha” u dobavljača te zbog činjenice da se ne primjenjuju na cijeli lanac opskrbe, smatraju u EU parlamentu.

Međutim, EP smatra da treba nastaviti razvijati i promicati Inicijativu lanca opskrbe i druge dobrovoljne sustave na nacionalnoj razini i na razini EU-a kao dodatak djelotvornim i pouzdanim provedbenim mehanizmima na razini država članica kojima će se zajamčiti mogućnost anonimnog ulaganja pritužbi i uspostava sankcija odvraćajućeg učinka, kao i koordinaciju na razini EU-a. Zastupnici potiču proizvođače i trgovce, pa i udruge poljoprivrednika, da se uključe u takve inicijative.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara