Europska komisija ne vjeruje Liniću: Hrvatska 2012. odgađa izlazak iz recesije, BDP pada 1,2 posto

KLJUČNI PODACI
 • Europska komisija Hrvatskoj u 2012. godini predviđa pad BDP-a od 1,2 posto
 • BDP bi u 2013. trebao porasti za 0,8 posto
Piše: I.Kri.
petak, 11.5.2012. 15:57
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Europska komisija ne vjeruje Liniću: Hrvatska 2012. odgađa izlazak iz recesije, BDP pada 1,2 posto

Foto: Davor Pongračić / Cropix, Europska komisija

EUROPSKA komisija u svojoj proljetnoj procjeni prognozira da će hrvatski BDP ove godine pasti za 1,2 posto. To je još gore nego što je jučer procijenio guverner HNB-a Željko Rohatinski koji je kazao da će pad biti oko 1 posto. U potpuno drugoj atmosferi je ministar financija Slavko Linić koji tvrdi da će nam BDP porast za 0,8 posto.

Tablica procjene Europske komisije za Hrvatsku ove godine izgleda stravično, gotovo svugdje je označen pad, dok će rasti samo nezaposlenost, što opet nije dobro za Vladu. Tako procjenjuju da će privatna potrošnja pasti za 0,6 posto, javna potrošnja za 0,5 posto, izvoz 1,4 posto, a zaposlenost 1,3 posto. Nezaposlenost će porasti sa 13,2 na 13,4 posto u ovoj godini.U izvješću naslovljenom "Ostanak u recesiji" Europska komisija piše da je oporavak "odgođen do 2013.". Naglašavaju da se hrvatska ekonomija u ovog godini suočava sa teškim problemima te da se smanjena ekonomska aktivnost u području eurozone, posebno u velikim trgovinskim partnerima Italiji i Sloveniji, prenijela i na našu zemlju. Tvrde da nismo bili dovoljno konkurentni na međunarodnom tržištu kako bi spriječili pad izvoza proteklih godina. Upozoravaju nas i da je zabilježen slabi napredak u smanjivanju strukturalnih problema koji koče rast.

No, najavljuju nam i bolju 2013. godinu pod utjecajem povoljnijih uvjeta u našem okruženju. "U isto vrijeme će ekonomija dobiti poticaj od investicija u infrastrukturu koje će provesti državne kompanije i od investicija povezanih sa ulaskom u EU", piše u izvještaju Europske komisije koja upozorava da je potreba za fiskalnom konsolidacijom smanjila prostor za državno trošenje.

U 2013. BDP raste za 0,8 posto

"Procjena predviđa da će realni BDP pasti za 1,2 posto u ovoj godini, prije nego ekonomija izađe iz recesije u 2013. godini i ostvari rast od 0,8 posto zbog poboljšanja na međunarodnom tržištu i investicija", piše u izvještaju. U 2013. će lagano porasti i potrošnja zbog stabilizacije u broju zaposlenih i nešto viših plaća. Kao rizik navode mogućnost da se iz hrvatskog bankarskog sustava povuku sredstva zbog stanja u europskim bankama.

Predviđaju nam i da će deficit u 2013. godini ponovno porasti. Projekcija za 2013. izgleda mnogo bolje nego za ovu godinu, jer se ne bilježe toliki minusi. Uz već spomenuti rast BDP-a od 0,8 posto, 2013. godina bi trebala donijeti i rast potrošnje od 0,4 posto, izvoza od 2,5 posto, dok će zaposlenost ostati ista, ali će nezaposlenost sa 13,4 posto pasti na 12,7. Dig države će u 2013. godini porasti na 57,1 posto sa 51,3 posto u ovoj godini.

Komentari (49)
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

 • sm91   Objavljeno prije 3 godine
  Ma zamisli ti samo ove Europe, oni nevjeruju našem strategu Liniću! Sram ih bilo!


 • kverkus   Objavljeno prije 3 godine
  prvo je krivi sam pojam gospodarstvo jer ispravan pojam djelatnosti je privreda a gospodarstvo je samo najuži segment privrede a to je upravljanje vlasnika, dakle vlasnik gospodari kada koristi svoja vlasnička prava(prodaje, kupuje, daruje,dijeli,...), ali vlasnik i upravitelj upravljaju kada ne koriste vlasnička prava npr. daju zadatke radnicima, određuju sastavnice neke robe,... to je upravljanje ali nije gospodarenje. privreda je sve to ali obuhvača još puno toga.osnova privrede je privrijediti, nešto učiniti vrijednim a vrijedno je ono što može ispuniti,zadovoljiti naše potrebe,želje. to što vrijedi može biti roba ili usluga. čovjek kojem je potrebna neka roba ili usluga spreman je za protuuslugu dati neku drugu robu ili uslugu i time započinje trgovina. čovjeku odgoj i obrazovanje trebali bi omogućiti da stekne umijeća koja če moči učiniti vrijednom uslugom ili će umjeti činiti neku robu vrijednom. npr. pećenje kruha, načiniti frizuru, znati prevesti tekst sa stranog jezika, znati kositi travu, ...


 • kljuse_2   Objavljeno prije 3 godine
  To bi bilo dobro... grade i odmah ih koriste za ljetovanje s obiteljima... plaćanje kompenzacijom... Bravo!


 • Peteljka   Objavljeno prije 3 godine
  Bog (koji je penzija), Obitelj (rastavljena), Domovina (opljačkana)...PRIČA O HRVATSKIM LAŽNIM BRANITELJIMA!


 • kljuse_2   Objavljeno prije 3 godine
  E moj Olivere... kud ti mandat prođe...


 • crvena_zastava   Objavljeno prije 3 godine
  Vratite ukradene novce, HDZ-e Krao , SDP-e Sutio(pi..ckice) ...... :- Kutle Todoric,Pasalic,Rojs,Tedeschi,Kerum ........Istraga porezne ,zatvor, zapljena imovine ,uplata na zavod za zaposljavanje-Svatko tko zeli otvoriti obrt u RH dobija novce od zapljenjene imovine , ipak su to njihovi roditelji zaradili-Pravosudje ,totalna cistka svih sudaca , i dovodjenje penzioniranih engelskih sudaca u RH prvih 10godina dok se ne skoluju novi kadrovi.-Inspektorat , otkaz svim drzavnim inspektorima RH , svi studenti prvosudja ,ekonoije, turizma dobrodosli u drzavni inspektorat RH.-GAZENJE KORUMPIRANE STOKE ............


 • Bog_Obitelj_Domovina   Objavljeno prije 3 godine
  Pa što bi komunistički aparatčik Linić koji nije nigdje radio osim u Saboru i mogao nego odvesti Hrvatsku u još dublju krizu.

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije