Europska komisija objavila vrlo pozitivan avis o Hrvatskoj

Europska komisija objavila vrlo pozitivan avis o Hrvatskoj

EUROPSKA komisija preporučila je u utorak u Strasbourgu Vijeću Europske unije da otvori pregovore o članstvu s Hrvatskom.

"Komisija preporučuje da se pregovori o pristupu Hrvatske Europskoj uniji trebaju otvoriti", kaže se u zaključcima avisa, objavljenim u utorak poslijepodne nakon sjednice Komisije u Strasbourgu.

U vrlo pozitivnom avisu, bez ikakvih uvjeta, ističe se da je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte ovoga mjeseca ustvrdila da "Hrvatska sada u potpunosti surađuje s Haškim sudom".

"Hrvatska treba održati punu suradnju i poduzeti sve potrebne korake kako bi se osiguralo da se i preostali optuženik pronađe i izruči ICTY-u", kaže se u avisu, ne spominjući ime odbjeglog generala Ante Gotovine.

U avisu se ističe da Hrvatska treba poduzeti dodatne napore na području prava manjina, povratka izbjeglica, reforme pravosuđa, regionalne suradnje i borbe protiv korupcije.

Prema priopćenju Europske komisije, njezin predsjednik Romano Prodi rekao je da je Hrvatska "tijekom nekoliko posljednjih godina poduzela velike napore kako bi napredovala na putu prema EU i da Komisija u svom mišljenju priznaje taj napredak. Stoga, Komisija može sada preporučiti Vijeću da počne pristupne pregovore s Hrvatskom".

Komisija je u svom avisu analizirala hrvatsku molbu za članstvo na temelju sposobnosti Zagreba da ispuni kopenhaške kriterije za članstvo i uvjete iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Što se tiče političkih kriterija, u avisu se zaključuje da Hrvatska ima funkcionirajuću demokraciju sa stabilnim institucijama koje jamče vladavinu prava.

U pogledu gospodarskih kriterija, zaključak je da se Hrvatsku "može smatrati kao funkcionirajuće tržišno gospodarstvo".

"U srednjoročnom razdoblju Hrvatska bi se trebala moći nositi s konkurentskim pritiskom i tržišnim snagama unutar Unije, ako nastavi provoditi svoj reformski program kako bi se otklonile preostale slabosti", dodaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, ističe se da i u pogledu sposobnosti preuzimanja obveza iz članstva, Hrvatska može u srednjoročnom razdoblju to postići, ako poduzme velike napore na usklađivanju svoga zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom (acquis communautaire) i osigura njegovu provedbu.

Jedino područje u kojem to ne bi mogla postići u srednjoročnom, već u dugoročnom razdoblju odnosi se na zaštitu okoliša za što su potrebne velike investicije.

"Kako bi se pomoglo Hrvatskoj u pripremama za pristupne pregovore, bit će potrebno poduzeti sveobuhvatnu detaljnu analizu usklađenosti zakonodavstva. Komisija, nadalje, predlaže da EU izradi predpristupnu strategiju za Hrvatsku i priprema potrebne prijedloge u tom smislu", kaže se u zaključcima avisa.

Istodobno s avisom, Komisija je objavila nacrt Europskog partnerstva za Hrvatsku, u kojem se identificiraju prioriteti u pripremama za pristup u EU.

Nakon završetka sjednice Komisije, na kojoj je usuglašen konačan tekst avisa, povjerenici za vanjske poslove i proširenje Chris Patten i Guenter Verheugen predali su avis hrvatskom ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu i ministrici europskih integracija Kolindi Grabar Kitarović.

Komisija prosljeđuje avis Europskom vijeću (šefovi država ili vlada EU), koje donosi konačnu odluku o kandidatskom statusu i datumu početka pregovora o članstvu.

Očekuje se da će Europsko vijeće odlučivati o hrvatskom statusu na svom prvom sljedećem sastanku 17. i 18. lipnja u Bruxellesu. Za odluku o dobivanju statusa kandidata i datumu početka pregovora potreban je konsenzus svih zemalja članica, kojih će tada biti 25.

Avis je dokument kojim Komisija, na zahtjev Vijeća ministara, ocjenjuju sposobnost zemlje da otpočne pregovore o punopravnom članstvu i preuzme obveze koje to članstvo sa sobom nosi. Komisija u avisu analizira hrvatski zahtjev za članstvom prema istim kriterijima, koji vrijede za sve kandidatske zemlje.

U dokumentu se daje pregled odnosa između Hrvatske i EU-a, analizira stanje u pogledu ispunjavanja kopenhaških kriterija za članstvo - političkih (demokracija, vladavina prava, ljudska prava, zaštita manjina); ekonomskih (tržišno gospodarstvo, sposobnost da se izdrži konkurentski pritisak iz EU-a), zatim sposobnost preuzimanja obveza iz članstva, to jest prihvaćanja acquis communautairea (pravne stečevine EU-a) te na kraju zaključna ocjena stanja i izgledi za ispunjavanje uvjeta za članstvo s preporukom u pogledu početka pregovora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara