Fotografija koja dokazuje da je predsjednik Irana Ahmadinedžad - Židov!

Fotografija koja dokazuje da je predsjednik Irana Ahmadinedžad - Židov!

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

FOTOGRAFIJA iz ožujka 2008. godine na kojoj kontraverzni predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad u ruci drži osobne dokumente dokazuje kako su mu roditelji imali židovske korijene, piše današnje izdanje britanskog Telegrapha.  

Onaj koji izrađuje tkaninu za molitveni šal iranskih Židova

Fotografija je snimljena tijekom izbora 2008. godine u kojoj se vidi kako je kako je prezime koje je nekada imala njegova obitelj bilo židovsko. Zvali su se Saburdžian, što u prijevodu znači, onaj koji izrađuje tkaninu za molitveni šal iranskih Židova.

Ahmadinedžad nikada nije demantirao da je njegova obitelj promijenila prezime nakon prelaska u Teheran kada se Mahmud rodio, ali nikada nije dao nikakvo objašnjenje za to. Saburdžiani, kako su se nekada zvali, dolaze iz Aradana te kako kažu stručnjaci, to prezime sugerira na vrlo religiozne Židove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođaci obitelji kažu kako je razlog promjene prezimena "mješavina vjerskih i ekonomskih pritisaka". Ali Nourizadeh, stručnjak za arapske i iranske studije izjavio je kako "Ovaj aspekt Ahmadinedžadovog porijekla objašnjava mnogo o njemu i njegovim postupcima. Davajući antisemitske izjave pokušava ukloniti sve sumnje na svoje židovsko porijeklo u vrlo radikalnoj sredini u kojoj se nalazi".

"Holokaust mit i laž"

Mehdi Khazali, internetski bloger koji je tražio da se Ahmadinedžadovo prezime i porijeklo istraži, uhićen je ovog ljeta.

Iranski predsjednik poznat je po svojim antisemitskim izjavama, a posljednji u nizu incidenata napravio je prije desetak dana u skupštini UN-u kada je desetak izaslanstava napustilo dvoranu gdje se odvijalo zasjedanje Opće skupštine UN-a jer su Ahmadinedžadov govor ocijenili "antisemitskim, uvredljivim i punom mržnje".

Holokaust je, po Ahmadinedžadovim riječima, mit i laž koja se ne može dokazati, a koja je smišljena kako bi se promovirala potpora za Izrael.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara