Francuska ujesen preuzima zapovjedništvo nad KFOR-om

FRANCUSKA ministrica obrane Michele AliotMarie potvrdila je u četvrtak kasno navečer u Prištini, na kraju svog jednodnevnog posjeta Kosovu, kako će njena zemlja ujesen preuzeti zapovijedanje nad mirovnim snagama na Kosovu (KFOR), izrazivši uvjerenje da će ta misija biti uspješna.

"KFOR će učiniti sve na izgradnji mira na Kosovu i pomoći u održavanju parlamentarnih izbora na Kosovu u listopadu", rekla je Michele Aliot-Mari na sinoćnoj zajedničkoj konferenciji za novinstvo s civilnim upraviteljom UN-a na Kosovu Harrijem Holkerijem.

Civilni upravitelj UN-a rekao je kako će parlamentarni izbori 23. listopada biti kamen temeljac za demokraciju te je istaknuo važnu ulogu koju će Francuska imati od početka rujna na Kosovu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska ministrica obrane razgovarala je u četvrtak kasno navečer u Prištini s kosovskim premijerom Bajramom Rexhepijem o nedavnim nemirima na Kosovu. Ona se tijekom boravka na Kosovu susrela i sa zapovjednikom NATO snaga za Europu, generalom Jamesom Johnom, zapovjednikom KFOR-a, generalom Holgerom Kammerhofom te je posjetila francuske snage KFOR-a u Kosovskoj Mitrovici odavši priznanje francuskim vojnicima na pomoći u smirivanju situacije.

Na Kosovo su u četvrtak navečer stigli politički direktori ministarstava vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke John Sanres i Michael Schoffer, koji su odmah po dolasku razgovarali s predsjednikom Kosova Ibrahimom Rugovom i civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Holkerijem o posljednjim nemirima na Kosovu i mjerama koje se poduzimaju za smirivanje situacije. Obojica su izrazili predanost svojih zemalja u pogledu nastavka pružanja pomoći demokratskim procesima na Kosovu.

Politički direktori britanskog i njemačkog ministarstva vanjskih poslova razgovarat će u petak s političkim čelnicima Albanaca i Srba.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara