Galeta: Pravi trenutak za rješavanje pitanja "Kinoteke"

Filmski umjetnik Ivan Ladislav Galeta u otvorenom pismu javnosti, gradskim čelnicima i Ministarstvu kulture upozorava da je sada pravi trenutak da se u Zagrebu riješi dugogodišnji problem prostora u kojem bi se prikazivao kinotečni program.

Nezadovoljan što u Zagrebu ne postoji mjesto na kojem bi se mogla pogledati nacionalna i svjetska filmska baština te zbog toga što svoje studente mora slati u najbližu slovensku kinoteku, Galeta smatra da bi se sada, kada je Grad Zagreb u središtu grada kupio tri kinodvorane, taj problem trebao riješiti.

´Ukoliko se taj akutni problem od nacionalne važnosti´ sada ne riješi Galeta će od ministra kulture Antuna Vujića i njegove pomoćnice Željke Udovičić tražiti ostavke.

Rješenje pitanja prostora za prikazivanje kinotečnog programa Galeta vidi u kinu ´Tuškanac´ koje je ´svojim prostornim rasporedom bez velikih ulaganja idealno za smještaj svih aktivnosti
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filmskog centra.´

U takvom centru mogli bi se, smatra, održavati redoviti prikazivački programi i popratne djelatnosti, tribinsko-predavačke aktivnosti, stalne i povremene izložbe, svečane premijere, festivali (Dani hrvatskog filma), radionički sadržaji, videoteka klasičnog filma, čitaonica, knjižara, prikladan ugostiteljski objekt.

Ivan Ladislav Galeta, izvanredni profesor filma, novih medija i vizualnih komunikacija na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, jedan je od utemeljitelja Filmskog centra koji je podstanar u ´Kinoteci´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara