Gay Pride u Europi: U neredima u Češkoj 20 ozlijeđenih, u Sofiji 88 privedenih

Gay Pride u Europi: U neredima u Češkoj 20 ozlijeđenih, u Sofiji 88 privedenih

OSIM u Zagrebu, gay parade su se danas održavale diljem Europe gdje, kao i kod nas, nije prošlo bez napada na sudionike.

Tako je u češkom Brnu tijekom parade ozlijeđeno najmanje 20 ljudi. Naime, u centru se okupilo oko 500 aktivista na čelu kojih je bila češka ministrica za ljudska prava i manjine Dzamila Stehlikova i tenisačka legenda Martina Navratilova. Prije početka parade u masu se probilo oko četrdesetak maskiranih mladića koji su napali sudionika parade jajima i petardama. Zahvaljujući intervenciji policije spriječena su veća stradanja.

U Bugarskoj 88 privedenih

No to nije bilo sve, organizatori su tada bili odlučili promijeniti tijek parade jer se na Zelenom trgu okupilo oko 150 neonacista i pripadnika ilegalne češke narodne garde. No, na kraju parade neonacisti su ih ponovno napali te ih je policija zaustavila granatama sa suzavcem. U neredima je uhićeno sedam izgrednika, a radi se o prvoj gay paradi u povijesti Češke.

Bolja atmosfera nije bila ni u Bugarskoj. Tamo je danas privedeno oko 88 ekstremista, među kojima je bilo 18 maloljetnika, a koji su pokušali spriječiti održavanje također prve parade na ulicama Sofije. Napadači su ih gađali jajima i neki su sa sobom nosili bejzbol palice. Jedan od njih je među aktiviste čak bacio i Molotovljev koktel, no srećom ozlijeđenih nije bilo, javlja Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Berlinu i Parizu bez nereda

Napadnuto je oko stotinjak sudionika, a među privedenima se našao i vođa jedne stranke koji je otprije pozivao na "tjedan netolerancije prema homoseksualcima".

Na ulicama Berlina danas se po trideseti put okupilo oko desetak tisuća homoseksualaca, a parada je po prvi put krenula iz istočnog dijela grada. Međutim za razliku od istočne Europe, u Berlinu nisu bili zabilježeni napadi, kao ni u Parizu gdje je u paradi sudjelovalo oko pola milijuna ljudi na čelu s gradonačelnikom.

J.M.
Foto:
queerparade.cz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara