Glas Koncila: Mediji bi trebali učiniti sve kako bi prestali "ubijati stvarnost"

MEDIJI bi trebali učiniti sve kako bi prestali "ubijati stvarnost" i doista se zauzimati za promicanje i ostvarenje općega dobra, piše najnoviji broj Katoličkoga tjednika "Glasa Koncila".

U redakcijskom komentaru "Poučak đakovačkog modela", list za primjer "ubijanja stvarnosti" navodi medijsko prešućivanje susreta stranačkih dužnosnika, saborskih zastupnika i crkvenih dostojstvenika s područja Đakovačko i srijemske biskupije (18. ožujka) te nasuprot tomu medijsko praćenje pretpremijere Gibsonova filma "Pasija" koji je pretvoren u svojevrsnu "top-temu", jer gotovo da u Hrvatskoj nije bilo medija, koji nije pokušao doći do "ekskluzivne izjave" nekoga tko je film upravo vidio, bilo da je riječ o crkvenim djelatnicima ili političarima.

"Poznato je da se selekcijom vijesti stvaraju događaji, ili se oni guraju pod tepih; da se selekcijom društvu nameću određene teme i pokušava utjecati na javno mišljenje o njima", napominje list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Smatra da se susret u Đakovu pokazao "kao legitiman i suvremen pristup dijalogu", u koji nije ušla neka "staromodna" Crkva s jedne, i "moderne" stranke s druge strane.

"Ove su godine sudionici iz raznih hrvatskih stranaka zajednički raspravljali o temi općega dobra, s posebnim osvrtom na to što mogu učiniti za svoj kraj - Slavoniju", piše list.

Istodobno pita kojom to logikom, osim one senzacionalističke, gotovo nitko nije "pohitao" u Đakovo i pokušao otkriti kakav to model rasprave o općemu dobru nudi Crkva, pozivajući eminentne hrvatske političare da, u dijaloškom duhu, iznesu svoja viđenja i primjedbe o onome što bi doista trebala biti "top-tema" našega društva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara