"Glavaš ništa nije radio bez Šeksovog znanja"

"Glavaš ništa nije radio bez Šeksovog znanja"

PREDSJEDNIK vukovarskog HNS-a i ratni zapovjednik Vukovarske satnije 1. Bojne 160. Osječke brigade, Marin Krizmanić, tvrdi da je njegov ratni zapovjednik Branimir Glavaš nije radio ništa bez znanja svog nadređenog, aktualnog predsjednika Sabora Vladimira Šeksa.

Krizmanić je u razgovoru za Glas Slavonije ustvrdio da su sve optužbe o navodnim Glavaševim zapovijedima o likvidaciji srpskih civila "objede i laži", ali je potvrdio da je i sam u ratno vrijeme dobio zapovijed da likvidira jednog civila srpske nacionalnosti.

"Glavaš je svoj posao u organiziranju obrane grada odradio vrhunski i za to mu treba odati priznanje. Nikada nije izdao nikakvu zapovijed za uhićenje Srba, niti smo kao vojnici angažirani na obrani grada imali vremena za bilo kakva ispitivanja civila. Zakon se poštovao i sve zapovijedi dobivali smo pisanim putem, osim jednom kada je moj neposredni zapovjednik, mislim da se prezivao Radović, usmeno zatražio da likvidiramo jednog civila Srbina, jer navodno iz svoje zgrade upućuje svjetlosne signale prema Baranji." - kazao je Krizmanić u razgovoru za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što smo neko vrijeme promatrali tu zgradu ustanovili samo da nitko ne šalje nikakve signale te zapovijed o likvidaciji nismo izvršili. Dva dana kasnije, u podrum Ugostiteljske škole u koju smo bili smješteni, na nas je iz obližnjeg parka ispaljena zolja koja je uletjela u toalet i eksplodirala no, srećom, nitko nije stradao. Ne znam tko je zolju ispalio, ali vjerujem da taj incident ima veze s tim što smo se oglušili o usmenu zapovijed za likvidaciju srpskog civila" - dodao je Krizmanić.

"Vjerujem da o ubojstvima civila Glavaš ništa nije znao, niti je nešto radio bez znanja Vladimira Šeksa, a svakako je imao pametnijeg posla od ispitivanja beznačajnih civila. Onima koji su se samoinicijativno iživljavali nad civilima, dokazujući time svoje hrvatstvo, najlakše je bilo reći da je to Glavaš naredio." - kazao je ratni zapovjednik Vukovarske satnije.

"Sve ovo nekome će se obiti o glavu, ali ne Glavašu, jer će objektivna istraga pokazati nešto posve drugo" - izjavio je Krizmanić slavonskom listu i dodao da se u mnogo čemu ne slaže s Glavašem, da su po mnogo čemu različiti, ali da "svoj glas diže u obranu istine".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara