Glavni odbor SDP-a utvrdio prijedlog izmjena stranačkog statuta

Glavni odbor SDPa noćas je većinom glasova utvrdio prijedlog izmjena stranačkog Statuta koje će uputiti na razmatranje u regionalne organizacije stranke.

Predsjednica Glavnog odbora Gordana Sobol izjavila je danas kako članovi odbora nisu imali veće, konceptualne primjedbe na prijedlog izmjena statuta. Primjedbe su se uglavnom odnosile na promjene u sustavu primanja i isčlanjivanja iz članstva, pitanje članarina i slično.

Konačna verzija izmjena SDP-ova statuta trebala bi se utvrditi na izbornoj konvenciji stranke, koja će se, odlučio je noćas Glavni odbor, održati 8. svibnja. Tada se planira donijeti i Programska deklaracija SDP-a.

Izmjene Statuta uglavnom se odnose upravo na Glavni odbor koji bi, umjesto sadašnjih stotinjak, imao 61 člana - deset saborskih zastupnika i 51 člana iz županijskih stranačkih organizacija. Te bi organizacije svoje članove u Glavni odbor davale sukladno rezultatima parlamentarnih izbora.

Glavni odbor izabrao bi i 11 članova izvršnog odbora koji, uz tu, ne bi mogli obavljati nije jednu drugu stranačku funkciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Umjesto svake četiri, jednom godišnje održavala bi se izvještajna i tematska konvencija stranke.

Glavni odbor noćas je raspravljao i o stanju u osječko-baranjskoj županijskog stranačkoj organizaciji nakon što je Predsjedništvo SDP-a jesenas odlučilo raspustiti tu organizaciju.

Sobol je je izjavila kako Glavni odbor nije želio niti mogao arbitrirati između 'zavađenih' strana koje na različiti način tumače, je li bila nužna i politički mudra odluka Predsjedništva.

Stoga je odlučeno da se u toj županijskog organizaciji uskoro održi izborna konvencija i izabere novo vodstvo, izvijestila je Sobol.

(Hina) xtr ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara