Glavni uzrok širenja AIDS-a u Africi nisu spolni kontakti

GLAVNI uzrok epidemije AIDS-a u Africi možda nisu spolni kontakti, nego transfuzije krvi zaražene HIV-om i nesterilne injekcije, objavili su u znanstvenici.

Najnovije otkriće suprotno je raširenim stajalištima o širenju uzročnika AIDS-a Afrikom i moglo bi utjecati na napore javnog zdravstva u suzbijanju te bolesti, objavio je Međunarodni časopis za spolno prenosive bolesti i AIDS britanskog Kraljevskog društva za medicinu.

Većina znanstvenika misli da se HIV spolnim kontaktom proširio kod 90 posto zaraženih odraslih osoba u subsaharskoj Africi, gdje 30 milijuna ljudi (od ukupno 42 milijuna) živi s AIDS-om.

Skupina osmero znanstvenika iz triju zemalja, koji su proučili podatke o zarazi HIV-om u Africi, smatra da je samo kod trećine zaraženih odraslih osoba riječ o spolnom prenošenju zaraze. Veći uzrok zaraze mogla bi biti liječnička praksa, osobito zaražene injekcije.

´Tvrdnja da seks objašnjava 90 posto slučajeva zaraze HIV-om u Africi jednostavno ne odgovara činjenicama´, rekao je David Gisselquist, član istraživačkog tima.

Tri objavljene studije pokazale su da epidemija AIDS-a u Africi ne slijedi uobičajeni obrazac spolno prenosivih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Zimbabveu su spolno prenosive bolesti devedesetih godina smanjenje za 25 posto, no zaraza HIV-om rasla je 12 posto godišnje unatoč povećanoj uporabi kondoma u skupinama visokog rizika.

Utvrđeno je i da je spolna aktivnost u Africi gotovo jednaka onoj u Sjevernoj Americi i Europi koje imaju mnogo niže postotke zaraženih HIV-om.

Otkrivena su i novorođenčad zaražena HIV-om čije majke to nisu, što upućuje na to da bi injekcije u tome mogle imati ulogu.

´Svake godine u Africi postoje stotine milijuna nesigurnih injekcija iglama koje se koriste nekoliko puta bez sterilizacije´, rekao je Gisselquist.

´Sve više dokaza upućuje na zaražene injekcije i druge vrste izloženosti zaraženoj krvi´ u liječničkoj praksi kao objašnjenje za širenje epidemije, zaključio je.

WHO i UNAIDS, UN-ova agencija koja predvodi globalnu bitku protiv AIDS-a, 13. i 14. ožujka u Ženevi održat će sastanak posvećen problemu zaraženih injekcija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara