Godina George Sand povodom 200. obljetnice njezina rođenja

GODINA George Sand, kojom se putem brojnih manifestacija odaje počast autorici seoskog romana "Đavolja bara" iz 1846., službeno je otvorena u utorak u Francuskoj prigodom 200. obljetnice njezina rođenja.

George Sand su njezini suvremenici priznali kao jednu od najvećih spisateljica toga vremena.

No tijekom 20. stoljeća njezin je opus često zanemarivan zbog republikanskih ideala za koje se zalagala.

Ni dan danas ne postoji potpuno izdanje njezinih sabranih djela i samo je nekoliko naslova dostupno u knjižnicama dok njezina službena bibliografija objavljena na Internetu povodom Godine George Sand (www.georgesand.culture.fr) broji 244 djela.

Rođena u Parizu 1. srpnja 1804., pravog imena Aurore Dupin, spisateljica je preminula 8. lipnja 1876. u Nohantu, mjestu od kojega je napravila poznato sastajalište umjetnika poput Chopina, Liszta, Balzaca, Delacroixa, Gautiera, Turgenjeva i Flauberta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njezino opsežno djelo obuhvaća priče, novele, romane (feminističke, društvene i "seoske"), drame, članke i više od 30.000 pisama koja predstavljaju "jednu od najljepših korespondencija u našoj književnoj povijesti", kaže Reine Part, koordinatorica Godine.

Autoricu djela "Consuelo" (društveni roman, 1842.) ili "Mada Fadette" (seoski roman, 1849.) posebno će se slaviti u ožujku povodom Dana žena, manifestacije Proljeće pjesnika i Tjedna francuskoga jezika.

Dana 2. i 4. srpnja bit će organiziran nacionalni hommage i rođendanski dani u Berryju. Predviđeni su i brojni kolokviji, čitanja, izložbe i predstave, kao i izdavanje poštanske marke s autoričinim likom.

U službenoj dokumentaciji kojom se najavljuje Godina, ne spominje se tzv. "panteonizacija", prijenos autoričinih posmrtnih ostataka u Pantheon u Parizu, za što se neki zalažu.

(Hina) xdš ybnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara