Gorski kotar- Otvorenjem ceste Hrvatsko povezano s Hrvatskom

Na prigodnoj svečanosti u mjestu Hrvatsko danas je otvorena novoizgrađena cesta ZamostHrvatsko dugačka četiri kilometra vrijedna 30 milijuna kuna, kojom je to gorskokotarsko mjesto konačno prometno povezano s domovinom.

Te su je simboličnim puštanjem balona otvorio primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Mjesto Hrvatsko koje ima oko 60 stanovnika je uspostavom državne granice između Hrvatske i Slovenije u početku 90-ih godina prometno odsječeno od ostatka Hrvatske. Kako je u prigodi otvorenja ceste istaknuo predsjednik Mjesnog odbora Hrvatsko Anton Štimac stanovnici tog mjesta u Hrvatsku su morali ulaziti preko slovenskog teritorija i svakodnevno prelaziti međunarodne granične prijelaze.

Štimac je kazao da su lokalni političari koji nisu na vrijeme uvidjeli potrebu prometnog povezivanja doveli do osiromašenja cijelog kupskog kraja. Istaknuo je da je potrebno izgraditi cijelu "kupsku magistralu" odnosno nastaviti izgradnju ceste od Čabra sve do Broda na Kupi. To bi smatra Štimac omogućilo gospodarski zamah kupske doline. Dodao je da Hrvatsko ne nosi slučajno taj naziv te se zahvalio svima koji su omogućili da se u Hrvatskom konačno osjećaju hrvatski. Župan Komadina je istaknuo da je cesta do Hrvatskog prometnica koja trasira i budućnost Gorskog kotara.

Župan Komadina rekao je da je ovih dana predao zahtjev za lokacijsku dozvolu radi izgradnje nastavka ceste do Broda na Kupi. Za sanaciju klizišta između Zamosta i Čabra bit će utrošeno još oko 18 milijuna kuna najavio je Komadina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svečanosti otvaranja ceste bili su predstavnici Ministarstva mora, turizma prometa i razvitka Primorsko-goranske županijske uprave, gorskokotarskih gradova i općina, te gosti iz slovenske Osilnice. Komadina je poručio da iako su dvije države morale graditi ceste s obje strane Kupe ne znači da više nisu prijateljske.

Danas je uspostavljena redovita svakodnevna autobusna linija koja će povezivati Čabar, Zamost, Hrvatsko i Gerovo s Rijekom.

(Hina) xhšup yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara