Gotovinina bivša ljubavnica bila zaposlena u ICTY-ju

Gotovinina bivša ljubavnica bila zaposlena u ICTY-ju

PARIŽANKA, koja je osamdesetih godina bila u dugoj ljubavnoj vezi s Antom Gotovinom, 2003. godine radila je u administraciji Međunarodnog kaznenog suda u Haagu. Vjeruje se da je upravo ona tužiteljstvu bila glavni izvor informacija o kriminalnoj generalovoj prošlosti.

Da je Gotovina postao general, danas samohrana majka saznala je nakon što je tužiteljstvo počelo spominjati njegovu knjigu o operaciji Oluja.

Anonimna službenica, kako piše Večernji list, jako dobro poznaje Gotovinu, pa joj je tako poznata i činjenica da je bio osuđivan kao pripadnik francuskog podzemlja. Upravo zbog informacija koje je haškom tužiteljstvu dala Parižanka, tužiteljstvo sklopilo Gotovinin cjelovit psihoprofil. Kako najviši dužnosnici aktualne vlasti, ali i one Ivice Račana, nikada tužiteljstvu nisu otkrili informacije o Gotovininim kriminalnim radnjama, ono sa sumnjom prima sve informacije koje stižu iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanaderova Vlada još je prije godinu dana priznala kako su joj poznate informacije o Gotovininim otmičarskim i reketaškim poslovima. Za vrijeme mandata Ivice Račana POA je ispitivala Gotovininu ulogu u organiziranom kriminalu u Hrvatskoj vojsci, ali je sve prekinuto nakon što je objavljeno da postoji haška optužnica.

U pismu koji je prošli tjedan poslala Carla del Ponte, u kojem između ostalog stoji da Gotovina uživa zaštitu određenih institucionalnih krugova, iznesene su kritike i prigovori koji su i ranije stizali u Zagreb.

Ovaj put upozorenje iz Haaga je i ultimatum uoči 17. ožujka kada su trebali početi hrvatski pristupni pregovora s EU, a li s obzirom na upozoravajuće poruke, koje su i u ponedjeljak poslijepodne upućene iz Bruxellesa, sve je izglednije da će pregovori biti odgođeni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara