GRAMMY: MNOŠTVO POKOJNIKA MEĐU NOMINIRANIMA ZA 46. DODJELU

Svi oni danas možda nastupaju u rajskim dvoranama, ali su u četvrtak Warren Zevon, George Harrison, Johnny Cash i njegova supruga te još neki pokojnici ipak dobili nekoliko nominacija za nagradu Grammy.

Zevon, koji je u rujnu umro od raka pluća, nominiran je u pet kategorija, među ostalima i za pjesmu godine, a Harrison, dvije godine nakon smrti, također od raka pluća, ima tri nominacije.

Country zvijezda Johnny Cash i njegova supruga June Carter Cash, koji su umrli ove godine, u razmaku od samo nekoliko mjeseci, nominirani su za ukupno četiri Grammyja.

Među ostalim su nominiranim pokojnicima Rosemary Clooney, Celia Cruz, soul legenda Sam Cooke i velikan bluesa Muddy Waters.

Zevon i Harrison postumno se pjesmama "Keep me In Your Heart" i "Any Road" međusobno natječu za najbolju mušku pop izvedbu. Zevonova je pjesma i u konkurenciji za pjesmu godine.

Zevon je s Bruceom Springsteenom surađivao na "Disorder in the House" i nominiran je za najbolju rock pjesmu i najbolju vokalnu rock izvedbu dua ili grupe s vokalom.

Harrisonov posmrtni album "Brainwashed" nominiran je za najbolji pop vokalni album, a pjesma "Marwa Blues" za najbolju pop instrumentalnu izvedbu.

Zevon za života nikad nije osvojio Grammyja, a Harrison ih je dobio čak deset.

Spot pogrebne pjesme "Hurt" hard rock benda Nine Inch Nails u obradi Johnnyja Casha nominiran je u kategoriji kratkog glazbenog videa.

Djelo nastalo u suradnji s June "Temptation" natječe se u kategoriji za country suradnju uz vokale.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta snimka stiže s njezina postumno izdanog albuma "Wildwood Flowers" nominiranog za najbolji tradicionalni folk album. Njezina obrada pjesme Carter Family "Keep on the Sunny Side" nominirana je za najbolju žensku country izvedbu.

Obitelj Cash "uzbuđena je i počašćena" tim nominacijama, objavio je menadžer Lou Robin. "Šteta je što njih nema da podijelimo to zadovoljstvo. Ali mislim da će glazba ostati i u godinama što dolaze", rekao je Robin.

Cash ima 11 Grammyja, dva je dobio zajedno sa suprugom, a ona je jednoga dobila i za solo album.

Rosemary Clooney umrla je u lipnju 2002. od komplikacija u vezi s rakom pluća, a njezin je album "The Last Concert" nominiran za najbolji tradicionalni pop vokalni album.

Sasvim slučajno, natječe se sama sa sobom jer je nominiran i album Bette Midler "The Rosemary Clooney Songbook". Clooney nikad nije osvojila Grammyja.

Dvostruka dobitnica Grammyja Celia Cruz, koja je u srpnju umrla od raka, u konkurenciji je za salsa/merengue album "Regalo Del Alma".

Cooke, ustrijeljen 1964. i Muddy Waters koji je 1983. umro od srčanog udara, natječu se za najbolji dugometražni glazbeni oblik, za filmove "Legend" i "Muddy Waters Can't Be Satisfied".

"Zahvalan sam što je taj krasni dokumentarac o životu i glazbi moga brata Sama Cookea na ovaj način nagrađen", kaže se u priopćenju Samova brata L. C. Cookea. "Naša se obitelj uvijek ponosila Samovim naslijeđem".

Dobitnici u svih 105 kategorija bit će proglašeni 8. veljače na 46. svečanoj dodjeli nagrada Grammy u Los Angelesu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara