Grdešić: Odnosi Hrvatske i SAD-a vrlo dobri

Grdešić: Odnosi Hrvatske i SAD-a vrlo dobri
ODNOSI Hrvatske i Sjedinjenih Država su vrlo dobri, a Hrvatska je postala značajan partner SAD-u, rekao je u utorak hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić.

Govoreći studentima i profesorima na koledžu William and Mary u Williamsburgu u Virginiji Grdešić je rekao kako Sjedinjene Države i Hrvatska imaju "općenito vrlo dobre, vrlo pozitivne" bilateralne odnose.

"Hrvatska je postala važan partner Sjedinjenim Državama", ocijenio je on.

Grdešić je pozvan na koledž William and Mary, koji je proglašen najboljim malim koledžom u Sjedinjenim Državama, da govori o tranziciji u bivšim komunističkim zemljama istočne Europe i posebice o iskustvima Hrvatske.

Govoreći o partnerskim odnosima Hrvatske i SAD-a Grdešić je posebice naveo borbu protiv terorizma gdje dvije zemlje surađuju u međusobnom informiranju o terorističkim opasnostima i njihovom suzbijanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska je također poslala svoje vojne policajce u Afganistan, a hrvatska je Vlada izrazila i spremnost poslati svoje vojnike u Irak kako bi se zemlja stabilizirala, kazao je hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama.

Grdešić je kazao da Hrvatska i SAD i dalje razgovaraju o tome kako riješiti problem u međusobnim odnosima koji predstavlja američki zahtjev da Hrvatska potpiše sporazum o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) čiji je Hrvatska jedan od osnivača.

Grdešić je istaknuo kako bi gospodarski odnosi dviju zemalja mogli biti bolji za što postoje neiskorištene mogućnosti. U tom pogledu američki poslovni partneri trebaju informacije o tome gdje bi mogli poslovati u Hrvatskoj, a Hrvatska kao mala zemlja treba potporu američke strane kako bi snažnije nastupila na američkom tržištu gdje se teško probiti, kazao je on.

Odgovarajući na pitanje što Hrvatska čini da uhiti i izruči haškog optuženika generala Antu Gotovinu Grdešić je rekao kako hrvatska Vlada nije sigurna da li je Gotovina u zemlji ili ne, i kako raspolaže saznanjima da je on, bivši pripadnik Legije stranaca, državljanin više europskih država. On je, međutim, naglasio kako je Hrvatska svjesna da bez rješenja tog problema i drugih pitanja suradnje s Haškim sudom nema budućnosti Hrvatske u Europskoj uniji, te da zato mora biti riješen.

Hrvatska će uskoro provesti četvrte izbore u neovisnoj državi, rekao je Grdešić, naglašavajući kako u Hrvatskoj ne postoji politička snaga koja bi željela ili mogla izvan demokratskog procesa mijenjati vlast u zemlji, što svjedoči o postignutoj zrelosti demokracije.

On je istaknuo kako će, bez obzira na to tko pobijedi na izborima u studenom, Hrvatska ostati na svojem putu u Europsku uniju i NATO.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara