Haag tereti Šešelja za Hrvatsku i BiH, ali i za Vojvodinu

Haag tereti Šešelja za Hrvatsku i BiH, ali i za Vojvodinu
HAŠKI sud optužio je u petak vođu Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja za progon i zločine počinjene tijekom rata na području Hrvatske i BiH, ali i za etničko čišćenje Hrvata s područja Vojvodine.

Ovo je prva optužnica koju je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) podigao za zločine počinjene na području Vojvodine. Šešelja se optužnicom tereti za progon stanovništva Vojvodine, kao zločin protiv čovječnosti.

Vojislav Šešelj još se u optužnici protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića spominje kao sudionik zajedničkog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i pripajanje trećine Hrvatske i velikog dijela BiH tzv. ´velikoj Srbiji´. Ideju ´velike Srbije´ u granicama Virovitica-Karlovac-Karlobag zagovarao je u javnim nastupima sam Šešelj.

Vođa srpskih radikala, kaže se u optužnici, sudjelovao je u formiranju srpskih dobrovoljačkih postrojbi, poznatih kao ´Šešeljevci´ ili ´Četnici´, a koje je poticao na haranje i zločine po Hrvatskoj i BiH.

On je sudjelovao u ratnoj propagandi i poticao mržnju prema nesrpskom stanovništvu, pozivajući u govorima na izgon Hrvata iz dijelova Vojvodine čime je potaknuo kampanju progona vojvođanskih Hrvata, drže tužitelji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je također sudjelovao u pripremama za zauzimanje sela u istočnoj i zapadnoj Slavoniji na području Vukovara i Voćina, kao i na području Bosanskog Šamca i Zvornika u BiH, te u naknadnom izgonu stanovništva, piše u optužnici.

Među 14 točaka kojima se tereti za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene od 1991. do 1993., su i pokolji 43 stanovnika sela Voćin te stanovnika Vukovara, uključivši 255 ubijenih nakon zauzimanja vukovarske bolnice.

U Vojvodini Šešelj je svojim suradnicima nalagao da prijete ne-Srbima smrću ukoliko ne odu iz tog područja, a sam Šešelj 6. svibnja 1992. u govoru u vojvođanskom mjestu Hrtkovci pozvao je na izgon Hrvata, čitajući popis imena onih Hrvata koji su po njemu trebali otići za Hrvatsku.

Nakon njegova govora, kaže se u optužnici, u Hrtkovcima je započela kampanja etničkog čišćenja Hrvata i tijekom slijedeća tri mjeseca mnogi su ne-Srbi zlostavljani i prisiljenji prijetnjama na odlazak iz Vojvodine, a njihove domove pljačkali su i naseljavali Srbi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara