Hamburg: Počelo novo suđenje Marokancu optuženom za napade 11. rujna 2001.

SU]ENJE Marokancu optuženom za djelovanje u hamburškoj ćeliji al Qaede radi organiziranja terorističkih napada, izvršenih 11. rujna 2001. u SAD-u, počelo je u utorak po drugi puta pred sudom u Hamburgu.

Mounir El Motassadeq (30) optužen je za organiziranje tih napada s Mohamedom Attom i drugima te za pripadnost terorističkoj organizaciji.

Sudac Ernst-Rainer Schudt obećao je optuženiku pošteno suđenje koje će, neovisno o željama vlasti i očekivanjima javnosti, pružiti konačan odgovor o njegovoj umiješanosti u terorističkim napadima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zatvorit će se crna rupa u dokaznome slijedu. Sigurno nećemo upasti u nju", rekao je sudac.

U veljači 2003 Motassadeq je postao prvi osuđenik povezan s događajima 11. rujna 2001. Tada je kažnjen s 15 godina zatvora. No u ožujku ove godine viši je sud odbacio tu presudu i naredio novo suđenje jer sucima nije na raspolaganju bilo svjedočenje Ramzija bin al-Shaibaha, važnoga člana hamburške ćelije al Qaede uhićenoga 2002. u Pakistanu.

I u vezi s izgledima na uspjeh toga suđenja ostaju dvojbe jer Sjedinjene Države zbog sigurnosnih razloga zasad ne dopuštaju ispitivanje al-Shaibaha i drugih.

Ključni su svjedoci al-Shaibah i drugi uhićeni članovi al Qaede, Zacarias Moussaoui, uhićen kao organizator napada te bivši direktor CIA-e George Tenet koji je ovoga ljeta dao ostavku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara