Haški tužitelj: Tuđman je vodio zločinački pokret stvaranja velike Hrvatske

Foto: Arhiva

"FRANJO TUĐMAN bio je na čelu zločinačkog pokreta kojem je cilj bio stvoriti veliku Hrvatsku", rekao je haški tužitelj Kenneth Scott u svojoj završnoj riječi na suđenju bivšim čelnicima Herceg Bosne, premijeru Jadranku Prliću, ministru obrane Brunu Stojiću, zapovjednicima HVO-a Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću, zapovjedniku vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću i šefu komisije za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću. Svi oni optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv nehrvata na područjima u BiH koja su željela pripojiti Hrvatskoj.

"Projekt velike Hrvatske osmišljen je od vrha prema dolje. Vodio ga je Tuđman, a optužena šestorka bili su njegovi arhitekti i izvršitelji", rekao je Scott koji je svoje tvrdnje potkrijepio transkriptima iz Tuđmanovog ureda, kao i izjavama koje su javno davali hrvatski, bosansko-hercegovački i strani dužnosnici. "Svjedoci su pokazali da je Tuđman bio opsjednut idejom obnove Banovine u njezinim granicama iz 1939. godine", tvrdi Scott.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznoseći završnu riječ, Scott se također pozvao na izjave Mate Granića, bivšeg hrvatskog ministra vanjskih poslova, Josipa Manolića, bivšeg hrvatskog premijera, i Petara Galbraitha, bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj. Iz njihovih se izjava, tvrdi Scott, vidi da se Tuđman zalagao za preseljenje stanovništva u Herceg Bosni i da je prema Bošnjacima imao negativan odnos.

Scott također kaže kako su obrane Petkovića i Praljka i same potvrdile da su vojne snage u Herceg Bosni provodile naredbe iz političkog vrha. "I sam je Prlić u razgovoru s haškim istražiteljima rekao da je HVO odgovoran za zločine", kaže haški tužitelj Scott.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara