HHO smatra neprimjerenom dodjelu plakete grada Zagreba Malnarovoj "Noćnoj mori"

ZBOG primjedaba Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) na emisiju "Noćna mora" Željka Malnara, koja je među predloženima za gradsku plaketu, s dnevnog reda današnje sjednice zagrebačkog Gradskog poglavarstva skinut je zaključak o dodjeli Plakete Grada Zagreba.

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski pojasnio je kako je HHO ocijenio neprimjerenim da se Željku Malnaru, uredniku "Noćne more", dodjeli plaketa za tu emisiju u kojoj se, tvrdi Puhovski, "beskrupulozno koriste hendikepirane osobe i širi rasizam".

Puhovski je naveo da se u "Noćnoj mori" "koriste ljudi koji su hendikepirani zbog svoje prošlosti, zbog bolesti ili ovisnosti". U više navrata jasno se izrugivalo i s Romima, a sve to nam se čini neprihvatljivo, dodao je. Naveo je i kako je ljetos za jednog ministra u vladi rečeno da je nesposoban zbog svog židovskog, genetskog nedostatka što je u emisiji prošlo bez ikakvog komentara. Nije se reagiralo niti na više nastupa u kojima se o ljudima iz javnog života također govorilo u rasističkim kategorijama, pa iz toga slijedi da su gledatelji mogli čuti nedopustive rasističke stavove što smatramo pogrešnim, ustvrdio je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odbor Gradske skupštine za javna priznanja u inicijativi za dodjelu Plakete Grada Zagreba "Noćnoj mori" uz ostalo navodi kako bi toj emisiji plaketa trebala biti dodijeljena "za njezinu autentičnost, hrabro suprotstavljanje umjetnom virtualnom svijetu, lažnim veličinama i društvenoj hipokriziji".

"Ne smatramo da takve emisije ne trebaju postojati, ali smatramo da ne bi trebale biti nagrađivane", dodao je Puhovski.

Željko Malnar odbacio je tvrdnje Žarka Puhovskog da se u njegovoj emisiji koriste hendikepirane osobe i širi rasizam. Izjavio je da u "Noćnoj mori" rade "zdrave i normalne osobe", ali da je uvjeren da "u Hrvatskom helsinškom odboru ima hendikepiranih osoba".

Puhovski je također rekao da je HHO ranije u pismu gradskom čelništvu zamolio da se još jednom razmotri i prijedlog za dodjelu Nagrade Grada Zagreba ravnatelju baleta HNK Dinku Bogdaniću. "Tu se radilo o prigovorima na nekorektno ponašanje", rekao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara