HND najoštrije osuđuje jučerašnji inicident u Požegi

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) danas je priopćilo da najoštrije osuđuje inicident koji se u petak 30. prosinca dogodio u Požegi kad su novinari bili onemogućeni u obavljanju posla, a novinarka HTVa Sanja Najvirt ozbiljno ozlijeđena.

Jučerašnji incident dogodio se pred Županijskom palačom u kojoj se održavala sjednica Skupštine Požeško-slavosnke županije, a novinarka je ozlijeđena u naguravanju pred vratima Palače.

"HND upozorava na alarmantan porast nasilja, pa i političkog nasilja, kojega su sve češće žrtve mediji i novinari u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Učestale zabrane novinarima da, kao predstavnici javnosti, obavljaju svoj posao, uzela je na lokalnim razinama toliko maha da zahtijeva žestoku osudu svih udruga civilnog društva, kao i primjerenu reakciju državnih institucija te sindikata i političkih stranaka.

"Zemlja u kojoj se nizu novinara prijeti likvidacijom, zabranjuje ulaz u službene, čak i javne prostore, sudi zbog napisane riječi, u kojoj vladajuće stranke na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini žele uređivati medije, u kojoj se uslijed političkih pritisaka smjenjuju novinari i urednici, a lokalni politički moćnici odlučuju tko smije izvješćivati o njihovom poslu, a tko ne, takva zemlja, smatra HND, mogla bi imati ozbiljnih problema u procesu pristupanja Europskoj Uniji", kaže se u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva koje je potpisao njegov predsjednik Dragutin Lučić.

(Hina) pp yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara