Holbrooke ponovo predlaže zabranu rada SDS-a

Holbrooke ponovo predlaže zabranu rada SDS-a
RICHARD HOLBROOKE, bivši američki diplomat i jedan od tvoraca Daytonskog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, ponovo se snažno založio za zabranu rada Srpske demokratske stranke (SDS) koju je utemeljio Radovan Karadžić.

U intervjuima koje su u petak objavili sarajevski "Dnevni avaz" i banjalučke "Nezavisne novine" Holbrooke koji boravi u dvodnevnom posjetu BiH kazao je kako SDS treba biti zabranjen jer je to "nacistička stranka". "Ja nikada neću promijeniti mišljenje o SDS-u. Smatram ih nacistima koji moraju nestati", kazao je otvoreno Holbrooke.

Još 1996. godine dok je bio važnim članom administracije tadašnjeg predjednika SAD Billa Clintona, Holbrooke je zastupao sličnu ideju tražeći da se SDS-u zabrani sudjelovanje na izborima u BiH.

Takav prijedlog međutim nije prihvaćen zbog protivljenja nekih europskih zemalja ali i bošnjačkog lidera Alije Izetbegović koji je prioritetnim smatrao eliminiranje Karadžića s političke pozornice. Bivši američki diplomat danas kaže kako mu se čini da Izetbegović takav prijedlog zapravo nije ni smatrao ozbiljnim.

Holbrooke drži kako nema nikakve dvojbe da je Karadžić i danas na slobodi zato što u potporu pružaju ljudi iz SDS-a koje je opisao kao "gomilu kriminalaca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istaknuvši kako SDS drži najgorom, Holbrooke je pojasnio kako nema puno simpatija ni za ostale nacionalne stranke.

Iako u BiH boravi kao privatna osoba, Holbrookeov dolazak u Sarajevo mediji u toj zemlji tretiraju kao prvorazredni događaj. Holbrooke je imao prigodu govoriti pred zastupnicima u državnom Parlamentu što je počast koja se daje samo izrazito važnim osobama a državni radio i televizija njegov su govor izravno prenosili.

Svi mediji prenijeli su Holbrookeove ocjene o greškama počinjenim u Daytonu a to su prije svega male ovlasti date središnjim tijelima vlasti BiH kao i toleriranje postojanja tri vojske.

Bivši je američki mirovni posrednik priznao kako je međunarodna zajednica strahovala da bi pokušaj razoružavanja srpskih, hrvatskih i bošnjačkih postrojbi doveo do obnove sukoba i novog zaoštravanja stanja.

On se stoga založio da se započeta reforma obrane u BiH provede radikalno te da se objedine ne samo zapovjedne i nadzorne strukture nego i postrojbe do najniže razine.

"Dajte ljudima iste odore, Bošnjake, Srbe i Hrvate stavite u iste postrojbe kao što je to sada slučaj s vašim ljudima na Istočnom Timoru", kazao je Holbrooke zaključivši kako je to u sadašnjoj BiH sasvim moguće učiniti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara