Hrvatska i slovenska strana zadovoljne provedbom SPOS-a

VODITELJICA hrvatskog izaslanstva stalne mješovite komisije za provedbu Sporazuma između Hrvatske i Slovenije o pograničnom prometu i suradnji (SOPS) Olga Kresović Rogulja na današnjoj je konferenciji za novinare u Momjanu održanoj nakon završetka 14. sjednice izrazila zadovoljstvo provedbom sporazuma koji se primjenjuje od rujna 2001. godine, jer je učinjen velik iskorak u njegovoj provedbi.

"Kroz sve dosadašnje sjednice zajedno smo sazrijevali te upoznavali i u konačnici rješavali problematiku pograničnih područja", kazala je Olga Kresović Rogulja.

Ustvrdivši kako je između Hrvatske i Slovenije trenutačno u funkciji već 25 pograničnih prijelaza, ona je za 16. kolovoza najavila otvaranje još dva takva prijelaza i to Sveti Martin - Hotiza i Kašt - Radovica.

Voditeljica hrvatskog izaslanstva Olga Kresović Rogulja potom je istaknula kako su uz pet proglašenih turističkih zona, od kojih će prva Žumberak - Sutla zaživjeti 18. rujna, dvije takve zone na "čekanju" i to turistička zona Istra - Kras - More, i Mura, zbog prevelikih zahtjeva lokalne zajednice s obje strane.

"Zahtjevi lokalnih zajednica su preširoki jer treba imati na umu da se vanjska europska granica nakon ulaska Slovenije u EU mora nadzirati kako bi se onemogućili ilegalni prijelazi preko granica", napomenula je Olga Kresović Rogulja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njezinim riječima, do konca ovog mjeseca lokalne zajednice Hrvatske i Slovenije u suradnji s potkomisijom za turizam trebale bi izraditi elaborat o proglašenju turističke zone Istra - Kras - More, koja bi trebala biti proglašena u rujnu. Tada će, kako je rekla, turisti iz Hrvatske u Sloveniju i obrnuto moći nesmetano koristiti turističke sadržaje poput biciklističkih i pješačkih staza s obje strane.

Odgovarajući na pitanje novinara o potezu ribarske zadruge Sargus iz Umaga, koja je prošlog tjedna proširila uzgajalište školjaka ispred Kanegre u Savudrijskoj vali, voditeljica hrvatskog izaslanstva Stalne mješovite komisije za provedbu SOPS-a kazala je kako je taj postupak u duhu SOPS-a jer ide u korist pograničnog stanovništva. "Sargus nije učinio ništa suprotno odredbi SOPS-a koja omogućava razvoj i poticaj marikulture te je stoga njegov postupak korektan", zaključila je Olga Kresović Rogulja.

Voditelj slovenskog izaslanstva ove mješovite komisije Aleksandar Gržina naglasio je kako je u ovom slučaju ipak bio posrijedi nepotreban potez suprotan SOPS-u zbog čega je Slovenija iskazala nezadovoljstvo. Po njegovim riječima do konca ove godine učinit će se cjelovita analiza režima SOPS-a i dati je na uvid slovenskoj i hrvatskoj vladi.

(Hina) xdspo ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara