Hrvatska na sjednici Statističke komisije UN-a

HRVATSKA je po prvi puta kao članica sudjelovala na 35. sjednici Statističke komisije Ujedinjenih naroda održane od 2. do 5. ožujka u New Yorku.

Na sjednici Statističke komisije, funkcionalnog tijela Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a, razgovarano je o proizvodnji i diseminaciji statističkih podataka za demografsku i socijalnu statistike, područje ekonomije, prirodnih resursa i zaštite okoliša te o reviziji međunarodnih ekonomskih i socijalnih klasifikacija.

Osobito su važni zaključci vezani za pripreme popisa stanovnika i kućanstava 2005- 2015. kao i oni vezani uz nastavak rada na unapređenju praćenja neformalnog sektora, posebice u nerazvijenim zemljama, rekao je u subotu za Hinu ravnatelj Hrvatskog državnog zavoda za statistiku Marijan Gredelj koji je predstavljao Hrvatsku.

Gredelj je napomenuo kako je utvrđeno da u nekim bitnim područjima ne postoji dovoljno koordinacije izmedu međunarodnih organizacija koje vode značajne projekte u nekim područjima statistike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tako je različit pristup i s različitim očekivanim rezultatima utvrđen u području pokazatelja siromaštva (Statističkog odjela UN-a i Rio grupe), statistike turizma (WTO-a i OECD-a s EUROSTAT-om), a iskazane su i razlike u procjeni potrebe za promjenom metodologije Sustava nacionalnih računa (SNA 93) i opravdanosti da se to radi u trenutku kada još velik broj zemalja ne mogu niti započeti primjenu postojećih standarda, rekao je Gredelj.

Statistički sustav Hrvatske nema dileme, rekao je Gredelj, i u slučaju razlika Hrvatska će "primarno prihvaćati zadatke i obveze koje proizlaze iz djelatnosti EUROSTAT-a, statističkog tijela EU-a", na što se obvezala kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, naglasio je on.

Statističko praćenje provedbe Milenijskih razvojnih ciljeva UN-a ocijenjeno je kao složen i velik posao, čija realizacija u znatnoj mjeri ovisi o izgrađenosti kapaciteta službene statistike. Komisija je zaključila da se u izgradnje tih kapaciteta mora uključiti nacionalna politika i međunarodne organizacije.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara