54.80.81.223 US
 

Hrvatska narodna banka: Cijene i tečaj stabilni

Piše:
srijeda, 4.12.2002. 16:39
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SAVJET Hrvatske narodne banke razmotrio je danas gospodarska i novčana kretanja u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju, kao i izvješće o prošlogodišnjem radu i poslovanju Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB).

Sjednici održanoj pod predsjedanjem zamjenika guvernera dr. Borisa Vujčića prisustvovao je i predsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun Tonči Žuvela.

U makroekonomskim kretanjima nema velikih promjena u odnosu na prijašnje pokazatelje. Stabilnost cijena i dalje je zadovoljavajuća, a kolebanja tečaja održavaju se u vrlo uskom rasponu bez ikakvih intervencija središnje banke na deviznom tržištu. Najpovoljnija od predviđenih su jedino platnobilančna kretanja, s obzirom da je rast uvoza i dalje visok, a prema najnovijim procjenama prihodi od turizma bit će ispod prijašnjih procjena. To znači da će i tekući deficit platne bilance za ovu godinu najvjerojatnije biti nešto veći od očekivanoga. Prema ocjeni članova Savjeta HNB-a, daljnja kretanja u tom pogledu povezana su s kretanjima deficita konsolidiranog proračuna sveukupne države i kreditnom aktivnošću banaka.

Direktor DAB-a Marinko Filipović izvijestio je članove Savjeta HNB-a da je ta agencija do kraja 2001. izmirila gotovo u cijelosti obveze prema vlasnicima osiguranih štednih uloga u propalim bankama i štedionicama, koje su iznosile ukupno oko 3,65 milijardi kuna. Neisplaćeno je ostalo još samo oko 64 milijuna kuna, što se odnosi uglavnom na štediše iz dalekih zemalja ili na one za koje su još bili u tijeku ostavinski postupci.

Savjet HNB se suglasio s prijedlogom Nadzornog odbora Zagorske banke d. d. Krapina da se za novog člana Uprave te banke imenuje Robert Posavec, navodi se u priopćenju iz HNB-a.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije