Hrvatska pozitivno ocijenjena u NATO-ovom godišnjem izvješću

I NATO je, nakon pozitivnog avisa Europske komisije, pozitivno ocijenio hrvatski napredak prema euroatlantskim integracijama u svome godišnjem "Progress reportu", koji je inače nedostupan za javnost, javlja dopisnik Jutarnjeg lista iz Bruxellesa u broju od četvrtka.

NATO-ov "Progress Report" je pozitivan i u njemu se da ističe da je Hrvatska razvijena demokracija, uočen je napredak Hrvatske u reformama, napredak u suradnji s Haškim sudom, iako se i dalje spominje slučaj Gotovina koji nije riješen, piše list.

Pozitivno je ocijenjena prilagodba oružanih snaga Hrvatske NATO-ovim standardima, a ističe se da Hrvatska ima ključnu ulogu u promicanju stabilnosti i pomirenja u regiji, dodaje dopisnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pozitivna je ocjena dana i stanju u hrvatskom gospodarstvu, iako je spomenut otpor prema stranim ulaganjima, piše list.

U izvješću se primjedbe, kao i kod Europske unije, najviše odnose na hrvatsko pravosuđe za koje, kako piše list, diplomatski izvori u NATO-u kažu da je "konfuzno, sporo i neusklađeno".

NATO-ovo izvješće kao probleme navodi i problem diskriminacije pri povratku izbjeglica, ali ističe da je vlada RH najavila da će rješavati to pitanje i da je ipak ostvaren nekakav uspjeh na tom polju.

Ono što je sporno, prema NATO-ovom izvješću, je ispunjavanje međunarodnih ugovora koje je Hrvatska preuzela a koji su izvan njezina zakonodavstva. Tako je u ovom izvješću navedeno rješavanje članka 7 Ustava RH koji za angažiranje hrvatskih vojnika izvan njezina teritorija, osim u mirovnim operacijama UN-a ili u vojnim vježbama, traži dvotrećinsku većinu u Saboru. Ali, kako piše Jutarnji list, NATO ne kaže u svom izvješću da bi se pitanje članka 7 trebalo riješiti prije ulaska Hrvatske u članstvo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara